Un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), arată că românii „se simt amenințați” de efectele încălzirii globale și schimbările climatice, precum valurile de căldură (43% ), de secetă (25%), furtuni (12%), inundații (3%), dar și de incendiile de vegetație (1%).
“Suntem expuși dezastrelor naturale și riscurilor generate de schimbările climatice. Așadar, luarea unor decizii privind soluțiile de protecție financiară împotriva unor astfel de fenomene extreme ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte și Director General al UNSAR, care reprezintă 21 de companii de profil, cu o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.
Potrivit unui comunicat de presă emis marți, pentru a diminua impactul schimbărilor climatice, atât din punct de vedere financiar, cât și al mediului, au fost identificate câteva măsuri, precum utilizarea becurilor eficiente energetic (91%), colectarea selectivă a deșeurilor (86%), reciclarea materialelor reutilizabile și folosirea ambalajelor și a pungilor biodegradabile (81%). Achiziția de electrocasnice cu un consum redus de energie se numără, de asemenea, printre măsurile menționate (79%), alături de izolarea termică a locuinței (74%), utilizarea metodelor alternative de transport (64%), achiziția sau utilizarea unei mașini mai puțin poluante (21%), dar și montarea de panouri solare pe acoperișurile locuințelor (10%).