Tăierile ilegale de arbori continuă să fie o mare problemă în unele județe ale României, unde legile par a nu conta deloc pentru infractorii din domeniu. Mai mult decât atât, infracțiunile sunt descoperite ușor în cursul controalelor făcute de polițiști, ceea ce arată că defrișările se desfășoară nonșalant și fără grija consecințelor.
O situație de acest fel se petrece în Maramureș, unul dintre locurile fierbinți din România în privința intensității defrișărilor ilegale. Zilele trecute, Poliția Română, prin Direcția de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, a desfășurat acțiuni, în județul Maramureș, pentru prevenirea și combaterea tăierilor fără drept de arbori din fondul forestier național.
Ce au descoperit e simplu de ghicit: zeci de infracțiuni ale agenților economici din domeniul forestier și zeci de contravenții pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010. Polițiști din cadrul mai multor inspectorate de poliție au verificat 2 ocoale silvice și 13 agenți economici, cu obiect de activitate în domeniul forestier.
În cadrul acțiunii, polițiștii au constatat 17 infracțiuni și au aplicat 66 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 176.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și a altor acte normative. Potrivit Poliției Române, au fost dispuse și măsuri complementare de confiscare a 762,88 mc de material lemnos, în valoare totală de 126.857 de lei.
Totodată, au fost verificate 159 de vehicule, fiind reținute 3 permise de conducere și retrase 4 certificate de înmatriculare. Pe parcursul acțiunilor, polițiștii au verificat și respectarea dispozițiilor legale pe linia autorizării și exploatării masei lemnoase, precum și a achiziției, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase.
Activitățile au beneficiat de suportul logistic al Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I.
Sursă foto: Poliția Română