duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneChina, furioasă pe o decizie luată de Parlamentul Ucrainei cu privire la...

China, furioasă pe o decizie luată de Parlamentul Ucrainei cu privire la Taiwan. Replica unui parlamentar ucrainean: „Trebuie să sprijinim, la rândul nostru, alte democrații!”

Se conturează o dispută diplomatică între Ucraina și China, asta după ce membrii Parlamentului ucrainean, Rada, au pus bazele unui nou grup ce are menirea de a aprofunda cooperarea cu parlamentarii taiwanezi. 

Mai mulți membri ai Rada au vorbit pentru Newsweek despre presiunea diplomatică exercitată de China asupra noii structuri, cunoscută sub numele de Grupul de Prietenie cu Taiwanul.

Fan Xianrong, ambasadorul Chinei în Ucraina, ar fi fost cel care a coordonat campania de presiune diplomatică, despre care un deputat Rada a spus că presupune o formă de protest adresată de Ministerul chinez de Externe diplomaților ucraineni de la Beijing.

Oleksandr Merezehko, președintele Comisiei de Afaceri Externe a Rada și membru de marcă al Grupului de Prietenie cu Taiwanul, a declarat pentru Newsweek că Beijingul a depus obiecțiile în cauză la ambasada Ucrainei, ceea ce el a descris ca fiind un caz în care China „încearcă să dicteze ce ar trebui să facă un parlament străin”.

Fan s-a agitat împotriva acestui grup înainte de a fi anunțat oficial, a spus Merezehko. Parlamentarii taiwanezi au înființat un grup omolog în Taipei.

„În ajunul anunțului, ambasadorul chinez a încercat să se întâlnească cu mine, dar eu am refuzat”, a spus Merezhko.

Merezhko, un membru al partidului președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că Fan s-a plâns mai multor membri ai formațiunii politice după ce grupul a fost anunțat public.

„Din fericire, nu a existat nicio presiune asupra mea din partea acestor persoane”, a spus acesta, referindu-se la alți membri ai partidului.

Un alt membru al Rada, care nu a dorit să fie numit, deoarece nu a fost autorizat să vorbească public pe această temă, a confirmat pentru Newsweek că mai mulți colegi au primit apeluri de la ambasadorul chinez legate de respectivul grup.

China este foarte sensibilă la orice intervenție diplomatică internațională a Taiwanului. Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a muncit din greu pentru a distruge legitimitatea Taipeiului, presând națiunile să retragă, în favoarea Beijingului, recunoașterea oficială a insulei democratice.

Inna Sovsun, care face parte din grupul pro-Taiwan al Rada, a sugerat că Beijingul e îngrijorat că apărarea Ucrainei împotriva Rusiei ar putea deveni un model pentru rezistența taiwaneză contra Chinei.

„Există acest punct comun între Ucraina și Taiwan”, a spus Sovsun, viceliderul partidului liberal Holos.

„Cred că de asta se tem cel mai mult chinezii… Ucraina și Taiwanul sunt atât de conectate în conștiința oamenilor. Sunt două țări mai mici care luptă împotriva colonialismului”, a mai zis aceasta.

Guvernele străine sunt adesea constrânse de relațiile diplomatice formale cu Beijingul, mai ales dacă, precum Ucraina, mențin politica „o singură China”. Dar legislativele au mai multă libertate de a acționa.

Merezhko a menționat: „A fost decizia mea și riscul meu. Cred că diplomația parlamentară poate fi mai deschisă”.

Sprijinul tacit al Chinei pentru invazia rusească asupra Ucrainei i-a nemulțumit pe mulți ucraineni. Președintele Xi Jinping nu a răspuns până acum la multiplele solicitări de discuții formulate de Zelenski.

La începutul acestei luni, președintele Ucrainei a declarat pentru publicația South China Morning Post din Hong Kong că Beijingul „poate influența din punct de vedere politic și economic Rusia”. Zelenski a spus că nu a vorbit cu Xi de un an și că o nouă discuție „ar fi de ajutor”.

Potrivit lui Merezkho, dezinteresul chinez a fost unul dintre motivele formării Grupului de Prietenie cu Taiwanul.

„Când eu și colegii mei am vrut în martie să ne întâlnim cu ambasadorul chinez pentru a cere sprijinul Chinei în organizarea coridoarelor umanitare, acesta a refuzat să ne întâlnească”, a zis acesta.

„După aceea mi-am dat seama că nu are rost să am de-a face cu China. Pentru ei nu existăm”, a continuat oficialul ucrainean.

De asemenea, reiterăm că Beijingul a încercat să oprească fluxul de politicieni străini către Taipei.

Recenta călătorie a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a fost o temă abordată intens de ambasadorul chinez în Ucraina.

„Mi-a scris obiecții despre vizita lui Pelosi la Taipei, sugerând că unii dintre adjuncții noștri ar dori să meargă în Taiwan. Răspunsul meu a fost foarte simplu: Ucraina urmează politica ‘o singură China’. SUA reprezintă partenerul nostru strategic de încredere”, a spus Merezhko.

„Poate că se teme că o delegație ucraineană ar putea merge în Taiwan”, a continuat acesta.

Legăturile Ucraina-Taiwan

Taiwanul a folosit războiul din Ucraina pentru a avertiza capitalele occidentale cu privire la pericolul de a lăsa China, precum Rusia, ambele fiind vecini autoritari ai unor democrații mai mici, să-și continue parcursul.

Din martie, donațiile taiwaneze și ajutorul umanitar au ajuns în Ucraina prin organizații nonprofit sau către vecinii europeni ai Ucrainei care găzduiesc milioanele de refugiați ucraineni. Sprijinul financiar a ajuns, de asemenea, la guvernele locale din zonele grav afectate, cum ar fi Bucha și Harkiv, ai căror primari i-au mulțumit ministrului de Externe al Taiwanului.

În iunie, Ministerul chinez de Externe a declarat pentru Newsweek: „China se opune ferm oricărei forme de contact și schimburi oficiale între țările ce au relații diplomatice cu noi și regiunea Taiwan”.

„Se speră ca partidele relevante să respecte cu seriozitate principiul ‘o singură China’ și să trateze cu atenție și corect problemele legate de Taiwan”, a transmis ministerul.

Acasă, oficialii taiwanezi descriu Ucraina ca fiind de aceeași parte a baricadei în lupta dintre democrație și autocrație. Grupul pro-Taiwan al parlamentarilor ucraineni va fi considerat o reușită diplomatică pentru președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat că orice presiune chineză asupra parlamentelor ucrainene și taiwaneze este inacceptabilă.

„Regimul chinez agresează și intimidează alte națiuni suverane la fiecare pas. Taiwanul are tot dreptul să-și aprofundeze relațiile cu restul lumii pe principiile egalității și reciprocității”, a zis Ou.

„Este firesc ca Taiwan și Ucraina să-și consolideze interacțiunile și schimburile în diverse domenii bazate pe valori comune ale democrației și libertății”, a completat aceasta.

„Guvernul chinez nu are dreptul să comenteze; acțiunile Chinei nu vor duce decât la resentimente puternice din partea popoarelor din Taiwan și Ucraina și nu vor face decât să contribuie la impresia proastă a comunității internaționale despre guvernul autoritar al Chinei”, a mai spus Ou.

Merezhko a spus că presiunea exercitată de Beijing nu va descuraja grupurile, formate din 15 membri la Kiev și peste 30 în Taipei.

„Adevărul este că dacă vrem să fim tratați ca parte integrantă a lumii libere, ar trebui să ne comportăm ca atare. Dacă vrem ca democrațiile să ne susțină, ar trebui să sprijinim, la rândul nostru, alte democrații”, a explicat oficialul ucrainean.

Sovsun a precizat că grupul a avut joi, 25 august, prima întâlnire virtuală cu omologii taiwanezi.

„Văd un potențial mare în cooperarea economică„, a spus ea, remarcând dezvoltarea economică uimitoare a Taiwanului din ultimele decenii.

Când a fost anunțat public Grupul de prietenie cu Taiwanul, Sovsun a spus că o cooperare mai profundă ar putea duce la „deschiderea unui birou reprezentativ al Taiwanului în Ucraina”, așa cum s-a întâmplat recent în Lituania, unde a fost consolidată de facto o ambasada taiwaneză, ceea ce a înfuriat Beijingul.

În ceea ce privește o potențială delegație ucraineană în Taiwan, Merezhko a spus că asta „nu este încă” în discuție.

„Dar în viitor, cine știe? Abia începem activitățile grupului nostru”, a mai zis acesta. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare