duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVicepremierul Ucrainei atrage atenția că țara ei vizează direct aderarea la NATO:...

Vicepremierul Ucrainei atrage atenția că țara ei vizează direct aderarea la NATO: „Doar calitatea de membru poate schimba cu adevărat situația!”

Vicepremierul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Olha Stefanishyna, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat complet situația de securitate din țara ei, motiv pentru care puterea de la Kiev are acum ca obiectiv doar obținerea statutului de membru cu drepturi depline al NATO, nicidecum a vreunui statut specific unei perioade lungi, de tranziție, ceea ce ar presupune o aderare greoaie și incertă.

„Dacă ni s-ar fi oferit Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP) înainte de 24 februarie, am fi fost pe deplin mulțumiți de propunerea care corespunde Constituției noastre. Și acesta ar fi fost lucrul corect de făcut. Astăzi, însă, un MAP ar fi echivalentul deciziei Summit-ului de la București din 2008 (promisiunea unei eventuale aderări – n.red.)”, a zis aceasta.

Ea a adăugat că sectorul de securitate și apărare al Ucrainei, respectiv alte structuri îndeplinesc deja standardele NATO în multe privințe, ceea ce demonstrează că Ucraina a implementat în mod eficient multe dintre standardele alianței.

Mai mult, vicepremierul Ucrainei a reliefat că soldații ucraineni acumulează în prezent o experiență unică de luptă de care nu dispune niciunul dintre statele membre NATO.

Răspunzând la întrebarea dacă Ucraina ar accepta doar aderarea propriu-zisă la NATO, Stefanishyna a răspuns: „Da, doar calitatea de membru!”.

„Principalele avantaje, oportunități interesante în condițiile acestui război, le-am putea obține doar în calitate de membru al Alianței, prin Articolul 5. Restul le realizăm singuri. Cooperăm cu NATO. Deci, din punct de vedere al garanțiilor de securitate, doar calitatea de membru poate schimba cu adevărat situația”, a menționat ea.

Stefanishyna a adăugat că Ucraina se va alătura NATO mai devreme sau mai târziu, adăugând că nu consideră că este necesar să discute despre presupusa obiecție a Rusiei față de aderarea țării sale la Alianță, întrucât, de altfel, nu există pe termen scurt și mediu vreo perspectivă a unor negocieri cu Kremlinul.

„Dacă ați fost atenți, Rusia nu o cere și nu a discutat-o deloc jumătate din război. Războiul la scară largă a anulat toate narațiunile posibile ale Federației Ruse – atât despre amenințarea din partea NATO, cât și despre protejarea populației vorbitorilor de limbă rusă. Multe dintre lucrurile de care țările Alianței se temeau de fapt, spunând că ar putea să supere Rusia. Prin urmare, nu luăm prea în serios nicio declarație a Federației Ruse și vom fi gata să revenim la discuții după ce ne eliberăm teritoriile”, a mai precizat aceasta. (sursa: Kyiv Post)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare