sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneJaponia face pași fermi spre renunțarea la Constituția pacifistă, anunțând desfășurarea de...

Japonia face pași fermi spre renunțarea la Constituția pacifistă, anunțând desfășurarea de rachete hipersonice pe fondul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei

Ministerul japonez al Apărării are în plan desfășurarea de rachete hipersonice până în 2030 pentru a stimula descurajarea prin intensificarea capacităților sale de contraatac.

Ministerul vizează dezvoltarea capacităților de contra-forță, asta în condițiile în care invazia rusească asupra Ucrainei a schimbat mediul de securitate global, iar seria de lansări de rachete a Coreei de Nord, precum și mișcările militare ale Chinei amenință Japonia.

Potrivit cotidianului Nikkei, rachetele hipersonice pot zbura de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului și pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat.

Japonia își propune să-și revizuiască strategia de securitate națională, precum și alte documente-cheie de apărare până la sfârșitul anului.

Țara ar putea desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în trei state prin obținerea Tomahawk-ului fabricat din SUA, primul pas pentru creșterea capacităților sale de contraatac.

De asemenea, Japonia ar putea îmbunătăți rachetele sol-navă de tip 12 pentru a doua etapă, extinzându-și raza de acțiune la mai mult de 1.000 km față de cât e în prezent și anume mai puțin de 200 km.

Adoptarea rachetelor hipersonice va fi probabil cea de-a treia etapă, a mai precizat publicația Nikkei.

Separat, ziarul Asahi a precizat astăzi că Japonia se gândește să dezvolte o versiune lansată de submarin a rachetei sale antinavă de tip 12, care ar fi mai greu de detectat de către orice adversar.

Japonia a declarat deja că intenționează să extindă raza de acțiune a rachetelor de la sol ca parte a unei noi strategii de a oferi armatei sale capacitatea de a lovi ținte îndepărtate atât pe mare, cât și pe uscat. (sursa: TVP World)

Amintim în acest context că invazia rusească asupra Ucrainei a readus pe tapet la Tokyo dezbaterea despre revizuirea Constituției țării, cu scopul descurajării mai eficiente a atacurilor militare.

Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, a înaintat de-a lungul acestui an propuneri de reformă constituțională, printre care: un limbaj în Constituție care ar face în mod clar constituționale Forțele de Autoapărare, respectiv o clauză care mărește puterile Guvernului de a răspunde la urgențe naționale.

Kishida spunea în luna mai că speră că dezbaterea din Parlament cu privire la Constituție va progresa.

„Trebuie să răspundem ferm la argumentul că unele părți ale Constituției nu sunt în pas cu vremurile actuale, iar unele lucruri lipsesc”, a spus acesta.

Conform Articolului 9 din Constituția actuală, Japonia a renunțat la dreptul la beligeranță și nu are voie să mențină o armată tradițională. Între timp, din cauza presiunilor Războiului Rece, Japonia a creat Forțele de Autoapărare, în realitate o forță militară cu alt nume. Dar Constituția impune în continuare limite asupra armatei Japoniei, Guvernul japonez neavând dreptul de a declara război sau de a iniția acțiuni ofensive.

Constituția postbelică, elaborată sub ocupația Aliată a Japoniei, condusă de SUA, după al Doilea Război Mondial, nu a fost niciodată revizuită de când a intrat în vigoare în 1947.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare