duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiCastelul Wesselényi are șanse de a reveni statului român, după încercarea de...

Castelul Wesselényi are șanse de a reveni statului român, după încercarea de a fi cumpărat de o firmă din Ungaria

INVESTIGATORIA a arătat, în mai multe episoade, cum Ungaria cumpără conace și castele ce au aparținut nobililor maghiari din Transilvania, sub privirile resemnate ale autorităților române, care nu manifestă un interes în sensul conservării patrimoniului istoric. Într-o astfel de situație s-a aflat și Castelul Wesselényi de la Jibou. Acest castel este considerat a fi cel mai mare castel baroc din Transilvania. Și aici, pentru că a existat un interes din partea Consiliului Județean Sălaj, instanța a decis anularea contractului de vânzare-cumpărare, iar castelul are toate șansele de a reintra în patrimoniul local.

Decizia Tribunalului Sălaj de anulare a contractului de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi nu este definitivă, dar este în mod cert o șansă pentru ca acest castel-monument să revină statului român.

Amintim faptul că acest castel a fost pus în vânzare de András Janicskó, moștenitor al liniei nobiliare, care a anunțat că termenul de preemțiune expirase, deși Consiliul Județean Sălaj își anunțase intenția de a-l cumpăra. În acest fel, castelul a ajuns la compania Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, companie care, la scurt timp, a revândut imobilul către compania de stat ungară Manevi ZRT.

INVESTIGATORIA a explicat în investigații precedente rețeaua care s-a format în jurul companiei Manevi ZRT din Ungaria la nivelul României. Pe scurt, precizăm faptul că Manevi ZRT a fost înființată în 1997 în Ungaria și are un capital social de 102 000 000 forinți. La începutul anului 2021, compania avea 16 angajați specializați în tranzacții imobiliare.

Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenției Arhivelor Statului.

De ce este această companie atât de importantă în schema recuperării de către Ungaria a clădirilor-simbol din România? Pentru că, de câțiva ani, Manevi ZRT și-a făcut din achiziția clădirilor de patrimoniu un veritabil obiectiv. Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei sunt doar câteva dintre achizițiile Manevi ZRT despre care s-a scris deja în presa românească, cu foarte mici ecouri, însă.

Micro Vision Consult din Cluj acționează ca un fel de intermediar pentru Manevi ZRT. Micro Vision Consult sondează piața, uneori chiar cumpără, lăsând drum deschis pentru Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag. Și nu e doar cazul Castelului din Jibou, ci și cel al Hotelului Ardealul (Crucea Albă) din Arad.

Felul în care castelul Wesselényi a ajuns în proprietatea statului maghiar este emblematic pentru felul în care aceste companii maghiare acționează în interesul administrației Orban. Istoria e destul de recentă și de dureroasă, pentru că acolo autoritățile locale române și-au dorit să cumpere edificiul, însă s-a lucrat într-un mod care nu a dat nicio șansă cadrului legal să se manifeste.

Spre deosebire de Arad, la Sălaj, Consiliul Județean și-a exprimat în termen legal dreptul de preempțiune cu privire la cumpărarea castelului Wesselényi de la proprietarul András Janicskó, care își exprimase dorința de a-l vinde, pentru că nu-și permitea să întrețină clădirea, chiar dacă se luptase în instanță pentru recuperarea ei.

Micro Vision Consult a apărut brusc și a cumpărat castelul de la moștenitori. N-a trecut mult timp și agenția maghiară de presă MTI anunța că Manevi ZRT a cumpărat edificiul de la Micro Vision Consult.

Totul, în condițiile în care pe 28 aprilie 2021 Consiliul Judeţean Sălaj şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a cumpăra edificiul, punând chiar și bani deoparte în acest scop. Imobilul era, însă, deja în portofoliul Micro Vision Consult și pe cale de a ajunge la Manevi ZRT. Consiliul Județean Sălaj îl acuză încă pe fostul proprietar că a înstrăinat bunul, încălcând prevederile legale. De aici a început un proces care încă nu s-a finalizat, dar care pare să favorizeze soluția corectă.

În urma deciziei Tribunalului Sălaj, s-a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi, obligând firma Micro Vision să ramburseze acesteia suma de 830.000 euro reprezentând preţul de vânzare şi cheltuielile de autentificare în valoare de 78.448 euro, precum și costurile privitoare la contract.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare