marți, septembrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneOficial: Raiffeisen Bank recunoaște că le oferă avantaje în plan financiar rușilor...

Oficial: Raiffeisen Bank recunoaște că le oferă avantaje în plan financiar rușilor care luptă împotriva Ucrainei

Filialele rusești ale mai multor bănci străine, în special Raiffeisen Bank International (Viena), Citibank (New York), Credit Europe Bank (Amsterdam) și OTP Bank (Budapest), oferă moratorii de plată în cazul creditelor rușilor care luptă împotriva Ucrainei. 

Banca Națională a Ucrainei a făcut un apel public la conducerea grupurilor bancare internaționale să pună în aplicare declarațiile lor anterioare și să părăsească piața rusă.

Raiffeisen Bank International a lansat un comunicat în care confirmă operațiunile în Rusia.

„Raiffeisen Bank International (RBI) are o bancă subsidiară în Federația Rusă, care reprezintă o entitate juridică separată și trebuie să funcționeze în conformitate cu legislația rusă actuală, care include condiții preferențiale (de pildă pentru soldații ruși care luptă împotriva Ucrainei – n.red.)”, se arată în comunicat.

Raiffeisen Bank International (Austria) se află sub presiune în Ucraina. CEO-ul RBI Johann Strobl și un alt manager figurează pe o listă întocmită de autoritățile ucrainene, potrivit căreia se recomandă sancționarea acestora. 

Șeful Raiffeisen Bank International, Strobl, și colegul său, care ocupă poziția de membru al consiliului de administrație Gschwenter și care este responsabil, printre altele, de IT-ul grupării și de operațiunile de zi cu zi, se află pe o listă de sancțiuni numită „război și sancțiuni” la rubrica „în așteptarea sancțiunilor”, relatează DerStandard.

Potrivit DerStandard, lista îl include pe șeful RBI în calitate de director al consiliului de supraveghere al băncii subsidiare a RBI din Ucraina, fosta Raffeisenbank Aval, care funcționează acum ca societate pe acțiuni Raiffeisen Bank.

Cu toate acestea, explicații mai detaliate privind recomandarea sancționării celor doi manageri RBI nu au fost date la nivel oficial. Însă, după cum raportează DerStandard, este vorba despre persoane „de rang înalt” din instituții „angajate în activități financiare care subminează securitatea, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Potrivit raportului pe anul 2021, atât Strobl, cât și Gschwenter sunt membri ai consiliului de supraveghere al băncii subsidiare a Raiffeisen din Moscova. La sfârșitul anului 2021, banca din Rusia avea un bilanț de aproximativ 18 miliarde de euro și avea peste 9.000 de angajați. Banca din Rusia este una dintre cele mai mari zece bănci din țară.

Banca din Rusia a fost vaca de muls a RBI pentru mulți ani și a contribuit la o mare parte din profituri. De la începutul războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, banca RBI a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai intense pe fondul acestei implicări.

Lista de sancțiuni este susținută de Ministerul ucrainean de Externe și de Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NACC).

Prin acest demers, Guvernul ucrainean vrea să creeze presiuni internaționale împotriva anumitor persoane și companii pe care Kievul le asociază cu invazia rusă.

Nu este clar în ce condiții vor fi sancționate de Ucraina persoanele de pe această listă. Potrivit rapoartelor, recomandarea de a impune sancțiuni va ajunge la Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care va lua ulterior o decizie. (sursa: Euromaidan Press)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare