Deși unii dintre noi se bucură de vacanța de 1 mai, nu există pauză în business-ul românesc, marcat în ultimile zile de anunțuri importante, inaugurări și investiții.
cora iese din România
Săptămâna trecută, ZF a anunțat în exclusivitate un acord în retailul alimentar, informație confirmată ulterior și de către jucătorii implicați. Acum, este oficial. Carrefour a semnat un acord cu grupul Louis Delhaize pentru preluarea activităților cora din România, cu aproximativ 2.400 de angajați și o rețea de 10 hipermarketuri, 8 magazine Cora Urban, servicii de e-commerce, logistică și servicii centrale. „Procesul de vânzare trebuie să fie validat de autoritățile competente din domeniul concurenței. Este de așteptat ca schimbarea controlului asupra Cora România să intre în vigoare din a doua jumătate a anului 2023„, a anunțat Louis Delhaize. Sursele ZF arată că tranzacția este estimată la 70-90 milioane de euro.
Business-ul merge mai departe
Luni, OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022, a început revizia generală a rafinăriei Petrobrazi, bugetată la 400 de milioane de lei. Revizia se va derula pe parcursul a șase săptămâni, perioadă în care activitatea va fi oprită, iar în paralel se vor desfășura lucrări de modernizare la mai multe instalații din cadrul rafinăriei, precum proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare. Potrivit reprezentanților, compania a investit, în perioada 2004 – 2022, aproximativ 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi.
De-a lungul săptămânii, OMV Petrom a comunicat intens – și-a anunțat datele financiare pentru primul trimestru, a aprobat distribuirea de dividende, a bugetat investiții și a lansat raportul de sustenabilitate. Compania a aprobat distribuirea de dividende în valoare de peste 2,3 miliarde lei aferente anului financiar 2022, a bugetat investiţii de aproximativ 6 miliarde lei pentru anul 2023, cu potenţial de creştere de peste 1 miliard de lei și, totodată, acționarii au aprobat delistarea de la Bursa de Valori din Londra a certificatelor globale de depozit emise de Citibank N.A. ”2022 a fost fără precedent din punct de vedere al condiţiilor de piaţă şi al rezultatelor. Prin urmare, vom creşte investiţiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei şi vom distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Compania a înregistrat un profit net de 1,481 miliarde de lei în T1, în scădere cu 15% față de perioada similară a anului trecut.
Investiții
Combinatul de îngrășăminte chimice Năvodari, cu o capacitate de producție de 1.500 de tone de îngrășăminte zilnic și capacități de stocare acoperite și în aer liber de 200.000 de tone, a anunțat investiții în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Fondurile vor fi alocate extinderii capacității de producție, instalarea de noi echipamente atât pentru producția de îngrășăminte solide cât și lichide, precum și în cercetare-dezvoltare. Prima etapă a acestui plan este reprezentată de o nouă instalație de granulare care va permite lansarea unei noi game de fertilizanti de tip organo-minerale. În 2022, Combinatul de îngrășăminte chimice Năvodari a înregistrat o cifră de afaceri de 300 de milioane de lei.
De la Năvoari la Brașov, compania de pavele şi borduri vibropresate Symmetrica a finalizat lucrările de extindere a fabricii din Prejmer, în urma unei investiţii de 7 milioane de euro, potrivit Bursa. Investiția a cuprins o hală şi în alte construcţii tehnice (depozite agregate, birouri) cu o suprafaţă de 5.000 de mp, amplasate pe un teren de 20.000 de mp.
La Iași, Iulius a inaugurat cea mai mare clădire de birouri din ţară, cu o suprafaţă închiriabilă de 60.000 mp, în urma unei investiții în valoare de 120 milioane de euro. ”Acum, ne primim partenerii în noua clădire. Sunt 13 companii de renume mondial, cu birouri dedicate pentru peste 5.000 de talente locale din industria creativă şi automotive, ce realizează de aici programare cu impact în viitorul business-urilor, siguranţei şi calităţii vieţii în general. Este un proiect atractiv, inedit din mai multe perspective, cu o misiune orientată spre dezvoltarea şi susţinerea oraşului. Este un proiect care a adus la Iaşi primele sedii din regiune ale unor companii puternice”, a declarat proprietarul Iulian Dascălu.
Iar de la nivel european, Comisia Europeană va aloca 106,2 milioane de euro pentru primul spital de campanie paneuropean. Banii vor fi virați Germaniei, Belgiei, Franței, Italiei, Luxemburgului, Portugaliei, României și Turciei pentru dezvoltarea noii capacități de echipe medicale de urgență (EMT) a rescEU. “Prin acest proiect se vor înființa trei echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2), care vor include servicii chirurgicale și de diagnosticare. În plus, 17 echipe de asistență specializată vor oferi servicii de terapie intensivă, de tratare a arsurilor, de transportare a pacienților, de diagnosticare avansată, de sprijinire a mamelor și copiilor, de reeducare, de asistență pentru sănătatea mintală, de tratament ortopedic, de laborator, de aprovizionare cu oxigen și de sprijin pentru telecomunicații”, anunță biroul de presă.