vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSondaj: Mulți europeni își doresc mai multe acțiuni privind combaterea efectelor schimbărilor...

Sondaj: Mulți europeni își doresc mai multe acțiuni privind combaterea efectelor schimbărilor climatice, dar nu și dacă le modifică stilul de viață

Un sondaj realizat în șapte țări europene arată că majoritatea respondenților susțin măsurile adoptate la nivel guvernamental în domeniul schimbărilor climatice, însă nu pe cele care le impactează stilul de viață.

Sondajul YouGov, prezentat marți de The Guardian, a pus punctul pe i: Vrem schimbări, dar nu și dacă trebuie să ieșim din zona de confort. Concluziile YouGov arată că majoritatea europenilor respondenți sunt conștienți, chiar alarmați, de schimbările climatice și efectele negative, ar întreprinde măsuri de natură personală și ar sprijini politicile guvernamentale în acest sector. Cu toate acestea, dacă deciziile le-ar afecta stilul de viață, susținerea scade.

Sondajul, realizat pe un eșantion de 1.000 de respondenți din fiecare țară, a testat sprijinul cetățenilor pentru acțiunile în sectorul schimbărilor climatice la nivel guvernamental, precum interzicerea materialelor plastice de unică folosință și casarea mașinilor cu combustibili fosili, dar și inițiative individuale precum achiziționarea de haine second-hand și renunțarea la carne și produse lactate.

O mare majoritate – de la 60% în Suedia, 63% în Germania și 65% în Regatul Unit la 77% în Spania, 79% în Franța și 81% în Italia – a declarat că este „foarte” sau „destul de îngrijorată” de schimbările climatice și de efectele acestora. Un procent similar a afirmat că efectele vin din cauza activității umane, mai puțin de 20% dintre respondenții afirmă că schimbările climatice nu se datorează activității umane și un maxim de 5% le neagă.

Măsurile care nu presupun sacrificii majore în ceea ce privește stilul de viață au fost populare printre respondenți, cu 45% (Germania) și 72% (Spania) dintre persoane susținând acțiunile guvernamentale de împădurire, iar 60% (Spania) și 77% (Regatul Unit) declarând că vor planta mai multe plante sau că fac deja acest lucru.

Între 40% (Danemarca) și 56% (Regatul Unit, Spania și Italia) dintre respondenți și-ar asuma să nu mai cumpere niciodată produse din plastic de unică folosință, în timp ce între 63% (Suedia) și 75% (Spania) ar susține interzicerea lor.

În mod similar, a existat un sprijin destul de solid – de la 28% în Germania la 43% în Italia – pentru limitarea consumului de carne și lactate la două sau trei mese pe săptămână; între 24% (în Regatul Unit) și 48% (în Italia) ar susține o legislație în acest sens. 

Răspunsurile au fost variate când a fost vorba de renunțarea totală la mașina persoană în favoarea transportului public, a mersului pe jos sau cu bicicleta. În Franța, Spania și Italia, 35%, 44% și, respectiv, 40% au declarat că ar fi dispuși să facă acest lucru, însă sprijinul a fost mai scăzut în Marea Britanie (22%), Germania (24%), Danemarca (20%) și Suedia (21%).

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare