luni, decembrie 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSperanță pentru Ucraina la Romanian Creative Week. Reconstrucția Ucrainei, în viziunea arhitectului...

Speranță pentru Ucraina la Romanian Creative Week. Reconstrucția Ucrainei, în viziunea arhitectului Alexey Gulesha și a psihologului Mariana Kovalenk: „Capacitatea de a spera este puterea poporului ucrainean”

Romanian Creative Week pune sub lumina reflectoarelor ideea reconstrucției Ucrainei, atât din perspectiva infrastructurii, cât și a indivizilor care experimentează acum drama separării de familii și frica de moarte în fiecare zi. Arhitectul Alexey Gulesha, care avea în momentul izbucnirii războiului o companie de arhitectură înfloritoare vine cu perspectiva lui artistică asupra felului în care vede Ucraina reconstruită după război, iar psihologul Mariana Kovalenko pune sub lupă ideea de traumă individuală și de speranță în reconfigurarea destinelor ucrainenilor de peste tot.

Alexey Gulesha, invitat la conferința Welcoming differences between X, Y & Z generations, este unul dintre arhitecții extrem de talentați ai Ucrainei, care, înainte de război, deținea o companie de arhitectură în plină ascensiune. Invitat să vorbească despre ideea de reconstrucție a Ucrainei, Alexey Gulesha abordează și teme actuale controversate, precum felul în care inteligența artificială va modifica sau nu munca artistului.

Scopul nostru principal este să creăm în lumea fizică, așa că da, pot confirma că unele dintre procese vor fi acum mai ușor de realizat cu ajutorul AI, unele etape de dezvoltare a proiectului vor fi ieftine și rapide, dar nu cred că va schimba întreaga industrie în următorii 10 ani. Nu suntem doar artiști, ar trebui să ne vedem sculptori ai vieții din întreaga lume, iar din acest punct de vedere AI va fi doar un instrument frumos pentru a sări peste câteva ore de lucru.

Reconstrucția Ucrainei este, însă, crezul și țelul lui Alexey Gulesha, care vede o nouă Ucraină, care ar deveni un centru mondial cu o infrastructură modernă, care să ofere cele mai bune condiții locuitorilor ei, în virtutea faptului că un popor care a trecut printr-o asemenea dramă merită ce e mai bun.

A devenit inutil pentru mine doar să creez. Îmi doresc ca practica mea să influențeze viața oamenilor din jurul meu și să fie o inspirație pentru colegi. Cu cât influența este mai bună, cu atât mai semnificativă și mai valoroasă este viața unui arhitect. Desigur, visez la un nou centru mondial în Ucraina, cu cea mai bună infrastructură și cele mai bune condiții de viață în toată țara, pentru că simt că am meritat-o.

Dar adevărul este că reconstrucția ar trebui să vină din interior spre exterior, și nu invers. Și facem doar câțiva pași pe această cale de autodezvoltare ca națiune. Acum rezolvăm problema securității și libertății de alegere, dar există o mulțime de provocări pe lângă cele cu care ne vom confrunta în viitorul apropiat.

Ca arhitect, văd lipsa de educație și de gust și vreau ca munca mea să facă o schimbare. Vreau ca oamenii să vadă, să simtă și să folosească ceea ce creez, să se verifice în aceste noi condiții și să decidă dacă vor să aducă aceste idei la casele lor sau nu. Mergem pas cu pas pe calea îmbunătățirii țării noastre, dar scopul principal este educarea națiunii.

Mariana Kovalenko, invitată la Moldova Film Festival, este psiholog și o vreme s-a refugiat chiar în Iași, unde a  sprijinit familiile traumatizate de separarea de propriile familii și de frica constantă de moarte. Aceasta pune acceuntul pe reconstrucția Ucrainei din interior, căci poporul ucrainean trebuie să se reconstruiască, în primul rând, la nivel psihologic. Speranța este, în acest context, ancora care poate aduce la un liman bun o întreagă națiune, iar arta este modalitatea prin care speranța se poate configura mai ușor.

Arta și psihoterapia sunt foarte asemănătoare – ele însoțesc o persoană pe calea suferinței sale și, împreună cu ea, caută oportunitatea de a fi fericită chiar și după experiența traumatizantă a războiului. În fiecare zi văd speranța în ochii oamenilor că războiul se va termina. Și aici este foarte important să luăm în considerare că această speranță hrănește acum o persoană sau poate îi distruge viața chiar acum, pentru că această speranță și vinovăția supraviețuitorului pe care o trăim cu toții uneori nu ne permite măcar să observăm sau să ne bucurăm de un mic copac înflorit chiar acum, aici, în altă țară.

Capacitatea de a spera este puterea poporului ucrainean, pentru că ei cred sincer că își pot apăra casa și se pot întoarce. Cred că speranța și credința, precum și simțul demnității, i-au ajutat pe soldații noștri să supraviețuiască acele prime zile, săptămâni când a început războiul. Credința și speranța sunt cele care le permit femeilor să-și aștepte soții din captivitate, mamelor să aibă grijă de copiii lor în fiecare zi, soțiilor să-i sune pe cei dragi aflați pe câmpul de luptă și să-i înveselească. Absolut toată lumea își caută un nou sens prin speranță. Și eu încă îl caut. În fiecare zi.”

Sute de tineri la concertele din Amfiteatrul Palas

În cadrul pilonului Content Creation al Romanian Creative Week un loc central îl ocupă secțiunea de muzică, NeMO – New Music Oasis, ce oferă muzicienilor și artiștilor locali, în perioada 19 și 21 mai, posibilitatea de a fi prezenți în tabăra de muzică organizată de Universal Music România dar și prin șansa de a cânta alături de nume emergente din peisajul muzical românesc. 

Maidan, Blanco, GSA, Comann, artiști ai Def Jam Romania, sunt trapperii care au concertat în prima seară marca New Music Oasis, aducând publicul mai aproape de muzica tinerei generații. Show-ul Urban Take Over a avut loc în Amfiteatrul & Grădinile Palas.

NeMO continuă și sâmbătă seara cu un concert Vama, care se bucură de participarea invitaților speciali Iulian Nunucă și Vinael Baldus, pe care publicul îi cunoaște îndeosebi după participarea lor la emisiunea “Vocea României”. https://romaniancreativeweek.ro/sections/content-creation/new-music-oasis/20-mai/

Distracția va continua la NeMO, duminică, 21 mai, cu Dj CS84 și solistele Lia și Paulina, cunoscută ca „fetița de milioane a României”. Concertele vor avea loc în Amfiteatrul & Grădinile Palas, iar biletele pot fi achiziționate de pe IABILET.RO.

DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK

Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.

Parteneri Strategici: FEPIC, Primăria Municipiului Iași, Palas, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Colegiul Național Iași, Colegiul „Costache Negruzzi” Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.

Parteneri: UniCredit Bank, Iulius Group, glo, Lancome, Philips, Amazon, Voxilily, Vodafone, Mobexpert, Perwoll, Syoss, Banca Transilvania, BMW APAN Motors Iași, Greenfield Copou Residence, Stella Artois, Dorna Medical, Smartwater, Dorna, Printco, Quartz Matrix, Czech In, Madison, Skin, Tribeca.

Parteneri Media: PRO TV, HotNews, Elle, Tiktok, Perfecte.ro, Voyo, Newsweek, Presshub, Wink, Ziarul de Iași, Investigatoria, SunMedia.

RCW Friends: Noir, Prosecco Doc Italian Genio, Italtex Hangers, Promotop, Acaju, AkzoNobel, Savana, APLA, Cafeneaua Piața Unirii, FONTIS, Beer Zone, Happy oameni și natură, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași, Tarom.

Parteneri New Music Oasis: Czech In, Cafeneaua Piața Unirii, Acaju, Beer Zone.   

INVESTIGATORIA
INVESTIGATORIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare