Schimbări la conducerile ANAF, ANV și ANRM
Lucian Heiuș și-a dat demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit anunțului scris de Heiuș, în mandatul lui, ANAF a reușit „să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili”. Vicepreședintele instituției, Nicoleta Cîrciumaru, a fost numită, interimar, în funcție.
Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor. „L-am demis, azi, pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi am luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituţii trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaţilor şi eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei şi vom răspunde nevoilor sociale”, a afirmat Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului. La scurt timp, Ion Cupă a fost numit la conducerea autorităţii.
Sorin Gal a demisionat din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Până la numirea unui nou președinte, atribuțiile vor fi preluate de către Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere.
În mediul de business
AVAX Group a semnat un contract cu Mass Group Holding Group pentru proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW. Unitatea Centrală cu Ciclu Combinat Mintia va fi construită în Deva, iar bugetul total se ridică la 673,5 milioane de euro.
Complexul Energetic Oltenia a anunțat săptămâna trecută că grupul energetic nr.3 Rovinari va fi retras definitiv din exploatare, iar grupul energetic nr.7 Turceni va fi trecut în conservare. Grupul energetic nr.3 la termocentrala Rovinari, cu o capacitate de 330 MW, a produs aproximativ 53 TWh pe parcursul celor 47 de ani de activitate, iar grupul energetic nr.7 la termocentrala Turceni, cu o capacitate de 330 MW, a produs aproximativ 34 TWh pe parcursul celor 36 de ani de activitate.
Transilvania Construcţii a bugetat investiţii de peste 10 milioane euro în generarea de energie verde în toate proiectele din portofoliul său, în următorii cinci ani. „Primul proiect care va produce energie verde este TRC Park Cluj, unde investiţia estimată se ridică la aproape 1 milion de euro”, a anunțat compania. Scopul este reducerea emisiilor de CO2 on-site, net-zero carbon şi generarea de energie verde pentru chiriaşii săi.