marți, decembrie 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneTermene.ro: Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile românești. Rezultate record

Termene.ro: Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile românești. Rezultate record

O analiză a platformei de business intelligence Termene.ro arată că veniturile totale înregistrate anul trecut de companiile din România s-au ridicat la 2.392 mii de miliarde de lei, un nivel record.

O analiză a platformei de business intelligence Termene.ro arată că veniturile totale înregistrate anul trecut de companiile din România s-au ridicat la 2.392 mii de miliarde de lei, un nivel record.

Dacă în anul 2020, profitul general realizat la nivel naţional a fost de 103 miliarde lei, fiind primul an în care a fost depăşit pragul de 100 miliarde lei, în 2021 valoarea acestuia a crescut cu aproape 50%, la 149 miliarde lei. În anul 2022, profitul generat de companiile românești a mai înregistrat o creştere majoră de 50%, la peste 204 miliarde lei.

„Datele analizate au arătat că, anul trecut, companiile româneşti s-au bucurat de venituri şi profituri fără precedent. Totodată, în 2022 s-a înregistrat o creştere a numărului total de companii care depun situaţiile financiare anuale, iar pentru prima dată în ultimii 5 ani acestea au depăşit pragul de 810.000. Numărul record de companii care şi-au depus situaţiile financiare la finalul anului 2022 a fost generat de finalul pandemiei şi reaşezarea modului de lucru în majoritatea domeniilor de activitate. În acelaşi timp, lansarea programului de finanţare Start-up Nation, dedicat în special companiilor nou-înfiinţate, a oferit cadrul financiar pentru reorientarea profesională, astfel că au apărut multe business-uri noi pe piaţă”, arată analiza, potrivit Agerpres.

Pentru anul 2023, se previzionează creşterea profitabilităţii mediului de afaceri românesc, pe fondul reducerii costurilor la energie (curent electric, gaz, combustibil). În acelaşi timp, estimările Termene.ro indică o creştere a ponderii forţei de muncă ieftine, dispuse să lucreze pe salarii apropiate de minimul pe economie în detrimentul celei autohtone. Anul trecut, cea mai semnificativă scădere a locurilor de muncă a fost înregistrată în producţie, unde au fost cu 5% mai puţine locuri de muncă faţă anul anterior. La polul opus, cea mai mare creştere a numărului de locuri de muncă a fost în domeniul IT&C, respectiv cu 16% mai mulţi angajaţi decât în anul precedent. Creşteri semnificative ale numărului de locuri de muncă s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov, Timiş şi Cluj, iar cele mai mari scăderi la nivelul judeţelor Argeş şi Bihor.

„După o perioadă de 3 ani de scădere constantă a numărului de locuri de muncă ocupate, anul 2022 a schimbat trendul. Acesta a fost primul an de la începerea pandemiei în care numărul locurilor de muncă ocupate în sistemul privat nu a mai scăzut în comparaţie cu anul anterior şi s-a păstrat constant la 4,01 milioane. Totuşi, numărul de angajaţi înregistraţi anul trecut se menţine la un nivel mai mic comparativ cu 2019, când au fost înregistraţi 4,12 milioane de angajaţi. Această diminuare a angajaţilor din mediul privat are la bază apetitului românilor pentru antreprenoriat, vizibil prin numărul record de companii active, procesele de automatizare, care diminuează necesitatea factorului uman, dar şi fenomenul de migrare a forţei de muncă româneşti către ţările dezvoltate”, se arată în documentul citat. Datele analizate iau în calcul situaţia publică disponibilă la 17 iulie 2023.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare