vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Cea mai mare rată a inflației din UE

PUNCTE-CHEIE. Cea mai mare rată a inflației din UE

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat a României pentru sprijinirea producătorilor de tomate și de usturoi, Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru construirea centralei de la Işalniţa, iar Ministerul Finanţelor a anunțat că a fost stabilit un calendar al procesului dintre Pfizer şi România.

Cum arată săptămâna 19-25 februarie în economia românească:

Biroul european de statistică (Eurostat) a informat că rata anuală a inflației în Zona Euro a fost de 2,8% în ianuarie, în scădere de la 2,9% în decembrie 2023, iar inflația anuală în Uniunea Europeană a fost de 3,1% luna trecută, în scădere de la 3,4% în decembrie. România a înregistrat cea mai mare rată a inflației din UE, de 7,3%, și, de asemenea, a ocupat poziția a patra din organizație privind deficitul comercial pe anul 2023.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat a României, în valoare de aproximativ 37,6 milioane de euro (187 de milioane de lei), pentru sprijinirea producătorilor de tomate și de usturoi în contextul războiului din Ucraina. Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată, dechise producătorilor de tomate în spații protejate (precum serele) și producătorilor de usturoi care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă.

În şedinţa de Guvern de joi a fost aprobată schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum”, cu o sumă totală alocată în valoare de 11.483.880 lei. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 200 euro/ha și este acordat proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată, arată Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea financiară a alocărilor financiare nerambursabile din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit şi Acvacultură (FEAMPA), aferente politicii comune de pescuit şi politicii maritime a UE, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada 2021-2027. Actul normativ asigură un flux financiar constant la nivelul beneficiarilor prin stabilirea normelor în materia efectuării plăţilor, avansuri, garanţii şi debite, respectiv completarea fluxurilor financiare cu reglementări specifice situaţiilor apărute în derularea fondurilor provenite din FEAMPA, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850MW, la Işalniţa, județul Dolj. Valoarea decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1,25 miliarde de lei, respectiv 253,1 milioane de euro. CCGT Power Işalniţa a fost înfiinţată în baza acordului acţionarilor din septembrie 2023 încheiat între Societatea Complexul Energetic Oltenia şi producătorul de aluminiu Alro. CE Oltenia deţine 59,9%  din capitalul social al firmei care va construi centrala electrică pe gaze, contribuind cu 65 de milioane de euro la proiect, în timp ce Alro va participa cu o cotă de 40,1%, reprezentând o contribuţie de peste 43,5 milioane de euro.

Compania Naționalã de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat cel de-al zecelea contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare, respectiv pentru implementarea „Proiectului-pilot DigiTEL Green – Retehnologizare stația 220/110/20kV Mostiștea”. Valoarea totalã a proiectului este de peste 57 de milioane de euro din care finanțarea nerambursabilã din fonduri europene este de 48 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare.

Ministerul Finanţelor a anunțat că a fost stabilit un calendar al procesului dintre Pfizer şi România, iniţiat pe tema vaccinurilor anti-COVID. Potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024. În cadrul procedurii, compania farmaceutică solicită plata pentru aproape 29 de milioane de doze de vaccin.

CFR SA a avizat documentaţiile pentru modernizarea liniei CF Reşiţa Nord – Timişoara Nord cu extensie până la frontieră, proiect realizat în parteneriat cu au autorităţile locale din Timiş şi Caraş Severin. „Consiliul Tehnico-Economic al CFR SA a avizat favorabil variantele optime prezentate în cadrul Studiului de Fezabilitate pentru Reabilitarea/modernizarea liniei CF Reşiţa Nord – Timişoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moraviţa – Frontieră, pe cele două tronsoane, astfel: Componenta A: Timişoara Nord – Stamora Moraviţa – Frontieră (58 km) propusă pentru finanţare în cadrul Programului Transporturi (PT) 2021 – 2027, o investiţie în valoare de 2.092.343.265,44 lei, fără TVA. Componenta B: Reşiţa Nord – Voiteni (59 km) propusă pentru finanţare din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat şi/sau alte surse legal constituite, o investiţie în valoare de 1.408.885.137, 54 lei, fără TVA”, potrivit reprezentanților CFR.

Combinatul chimic Chimcomplex a demarat un proiect de extindere a capacităților energetice pe platforma A6 Dej. Procesul de modernizare a centralei de la Dej, care acum funcţionează pe biomasă, va genera până la 80MW energie electrică şi termică, ce va fi utilizată într-o nouă fabrică de procesare chimică, potrivit reprezentanților. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare