sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV! Pentru fiul lui Dragnea nu există lege: după ce a băgat...

EXCLUSIV! Pentru fiul lui Dragnea nu există lege: după ce a băgat Ferma Salcia în insolvență, își crește porcii sub acoperire

Ferma Salcia, una dintre afacerile în care fiul lui Dragnea, Ștefan Valentin, și-a dorit să fie pion principal s-a confruntat, de-a lungul vremii cu multiple situații delicate.

Pe lângă interesul procurorilor în afacerea creșterii de porci păstorite de Valentin Dragnea, au existat colaboratori care s-au declarat în fața instanțelor de judecată trași în piept de conducerea fermei. Iar Valentin Dragnea este cunoscut pentru faptul că, în general, n-are mari probleme în a achiziționa bunuri de valoare de la colaboratori externi, pentru ca ulterior să nu le mai plătească.

Și avem  în acest sens exemplul companiei PETER GRAF LANDTECHNIK KG, o companie din Germania, care a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva NUTRELO GROUP SA, o altă afacere a lui Dragnea jr. Dar și Ferma Salcia s-a aflat, la un moment dat, într-o situație similară, din același motiv: Valentin Dragnea nu-și plătește datoriile.

Astfel, compania germană Schweinemast Brader GMBH, specializată în zootehnie, cerea în anul 2019 insolvența Fermei Salcia. La jumătatea lunii octombrie a anului respectiv, dosarul insolvenței s-a mutat la Curtea de Apel București, dosarul fiind înregistrat cu numărul 767/87/2019. La mijloc era o datorie a lui Dragnea jr. de 221.000 euro, la care se adăugau penalități de întârziere care se ridicau la aproximativ un milion de euro.

Datoria provenea din vânzarea către Ferma Salcia a unui număr substanțial de porci, pe care ferma a refuzat ulterior să îi achite. Mai mult, când compania germană s-a dus la Ferma Salcia să-și ia porcii înapoi, aceștia erau deja tăiați și vânduți, în ciuda faptului că era instituită garanție asupra animalelor cumpărate.

În aceeași perioadă, Valentin Dragnea a ieșit din acționariatul Fermei Salcia, pe care o deținea împreună cu Ilie Liviu Dragne, pachetul majoritar de acțiuni rămânând la acesta din urmă.

În acest context intră în scenă societatea S.C. Agrova Pork Farm SRL. În acte, firma aparține unui anume Florin Stănilă din județul Prahova și s-a înființat în anul 2018, chiar în vremea în care Valentin Dragnea cumpăra porci de la nemți, cu intenția de a nu-i mai plăti vreodată.

EBAS.RO

Tot atunci, Agrova Pork Farm SRL își stabilea sediul social, culmea, în Teleorman, de unde a și închiriat ferma de porci a lui Valentin Dragnea.

Practic, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență, pe 26 martie 2020, societatea AGROVA PORK FARM SRL, în calitate de locatar al imobilului situat în Sat Salcia, Comuna Salcia a comunicat intenția de continuare a activității în baza contractului de închiriere și a solicitat supunerea spre aprobarea Adunării Creditorilor menținerea Contractului de închiriere nr.27/05.07.2019, respectiv încheierea unui act adițional.

Luna următoare, AGROVA PORK FARM SRL primea acordul pentru continuarea Contractului de închiriere precum și faptul că pentru menținerea acestuia sau încheierea actului adițional nu este necesară aprobarea Adunării Creditorilor, iar “încheierea actului adițional se încadrează în condițiile obișnuite de exercitare a activității curente ale societății FERMA SALCIA SA ( având în vedere încheierea contractului anterior datei deschiderii procedurii insolvenței societății FERMA SALCIA SA ) pentru care este necesară doar avizarea de către administratorul judiciar în baza unei solicitări a administratorului special.”

Legătura dintre Agrova Pork Farm și Ferma Salcia Sursa: EBAS.RO

În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm cum a închiriat Agrova Pork Farm  ferma de porci a familiei Dragnea, în condițiile în care asupra Fermei Salcia se deschisese procedura de insolvență și dacă n-o fi la mijloc un transfer de active?

Din nou, e foarte interesant faptul că această nouă firmă, care pare să fi înlocuit Ferma Salcia doar în privința denumirii și datelor de identificare fiscală, a funcționat până cel puțin la sfârșitul anului 2020 fără autorizație.

Pe 20 octombrie 2020, Garda de Mediu Teleorman efectua o inspecție planificată la sediul S.C. Agrova Pork Farm. Conform Ordinului 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, inspectorii au formulat adresa nr.9599/14.08.2020, iar APM-Teleorman a transmis societății Raportul de analiza CAT, prin care a solicitat prezentarea documentelor necesare continuării procedurii de autorizare.

 

Până la data controlului, nu s-a obținut Autorizația de gospodărire a apelor”, se arată în Raportul de Inspecție.

Lucru care n-a împiedicat cu nimic funcționarea fermei de porci de la Salcia, pe care pare să n-o doboare nici insolvența, bunul simț și nici măcar legea.

La momentul efectuării controlului, ferma de porci deținea un număr de 10.900 porci.

Ferma Salcia nu se află la prima schimbare de nume. Înainte a fi Ferma Salcia, compania se numea Romcip S.A.

 

Acest articol este proprietatea Investigatoria.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare