vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiCum s-au “evaporat” peste 240 de arbori sănătoși din centrul orașului Turnu...

Cum s-au “evaporat” peste 240 de arbori sănătoși din centrul orașului Turnu Măgurele

Amenajarea peisagistică: aceasta a fost motivația tăierii a peste 200 de arbori, mulți dintre ei perfect sănătoși din centrul orașului Turnu Măgurele din Teleorman. Două rapoarte întocmite de primăria orașului explică, în detaliu, motivele tăierilor de arbori sănătoși, care par, de departe, halucinante.

Eliberarea zonelor unde arborii se concurează și s-au dezvoltat defectuos în umbra arborilor mai mari” este cea mai frecventă motivație din lista cauzelor care au dus la tăierea unor frasini, salcâmi japonezi, tei, carpeni, sau sălcii…

Unul dintre rapoarte face referire la 95 de arbori pe care comunitatea locală i-a propus pentru tăiere, localizați în proximitatea cinematografului „Flacăra” , iar celălalt, elaborat în luna august a acestui an țintește pentru tăiere nu mai puțin de 147 de arbori. Majoritatea sănătoși.

Interesant este că într-unul dintre rapoarte, chiar evaluatorul susține că la o întâlnire cu primarul municipiului, acesta i-ar fi cerut să cruțe de la tăiere câțiva dintre arborii propuși pentru tăiere. Printre argumentele oferite de raport, remarcăm faptul că decizia tăierii unor arbori sănătoși n-are nicio legătură cu conservarea mediului și biodiversității locale, criteriul fiind ca “arborele să nu afecteze construcția unei noi alei”.

Redăm exact, din cuprinsul documentului, decizia de a fi cruțat de la tăiere un arbore sănătos, doar dacă acesta nu va afecta planul de amenajare peisagistică gândit de autorități.

Arborele marcat cu numărul 124 se află la marginea aleii, așa cum este prevăzut conform planului de reamenajare a parcului (după cum se poate vedea în slide-ul 125) și din acest motiv l-am iclus în această listă. În cazul în care construcția noii alei nu va afecta acest arbore, sunt de acord cu menținerea lui, ținând cont atât de starea bună în care se află în acest moment, cât și de degajarea arborilor din jurul său care îi va permite o dezvoltare sănătoasă.”

Facem precizarea că niciunul dintre cele două rapoarte, deși redactate la persoana întâi singular (“Slide-urile cu arborii 38, 114 și 133 nu conțin informații pentru că la ultima mea vizită în parc, în data de 14.08.2021, nu i-am putut identifica. Acest fapt se poate datora fie ștergerii urmelor de spray, fie unei erori la numerotarea inițială. Investighez și revin cu detalii în cel mai scurt timp.”), nu sunt semnate și nu au număr de înregistrare.

Unul dintre ele este semnat cu sigla ROMCATEL, care pare a fi, de fapt, societatea ieșeană IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA, înființată în anul 1994 în Iași, cercetată de procurori pentru înșelăciune.

E drept, însă, că nu putem ști asta cu certitudine, de vreme ce transparența nu este principala calitate a Primăriei Turnu Măgurele, iar aceste date complete ar fi trebuit să existe în rapoartele publicate de instituție cu privire la tăierea arborilor.

În cele din urmă, 242 de arbori, mare parte din ei perfect sănătoși, au fost tăiați sub privire comunității locale și cu acordul autorităților din Turnu Măgurele.

Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman susține că Primăria Turnu Măgurele ar fi depus documentația tehnică pentru proiectul menționat, iar tăierea arborilor sănătoși din spațiile urbane se face doar cu avizul sau punctul de vedere al APM-ului județean. Aviz pe care înțelegem că APM Teleorman l-a acordat.

Proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stadiilor fitosanitare precare. Deciziile luate la nivelul administrațiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoși din spațiile verzi, astfel cum sunt definite la art. 3, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obținerea avizului emis de agențiile județene pentru protecția mediului, respectiv a municipiului București.”, arată APM Teleorman într-un răspuns punctual pe această temă.

Interesant nu este doar faptul că sute de arbori au fost tăiați, cu motive foarte vagi, care nu au prea multe legături cu realitatea, ci și faptul că nici astăzi nu se știe ce s-a întâmplat cu materialul lemnos rezultat din aceste tăieri.

INVESTIGATORIA a discutat subiectul cu fostul consilier local Claudiu Crăcea, care și-a manifestat interesul pentru subiect, solicitând Gărzii Forestiere București și Ocolului Silvic Turnu Măgurele puncte de vedere legate de o eventuală încălcare a legii chiar de către autoritatea locală.

El spune că Ocolul Silvic Turnu Măgurele i-a răspuns că nu a fost solicitat pentru inventarierea arborilor din Parcul Independenței și nici pentru eliberarea documentelor de însoțire a materialului lemnos.

A mers, deci, mai departe, și a informat Garda Forestieră București cu privire la această situație, considerând că “Garda Forestieră București are responsabilitatea verificării respectării regimului silvic din Parcul Independenței, deoarece arborii din Parcul Independenței se constituie în vegetație forestieră din afara fondului forestier național și se supune reglementărilor Codului Silvic.”

Arborii tăiați din Parcul Independenței nu au fost marcați în niciun fel și nu au fost în niciun fel inventariați de personal silvic. Mai mult și mai grav, legea spune că, indiferent de proveniența materialului lemnos se transportă exclusiv însoțite de documente specifice, din care să rezulte legalitatea provenienței.

Din moment ce Ocolul Silvic Turnu Măgurele arată că nu a fost solicitat pentru inventarierea arborilor și nici pentru eliberarea documentelor necesare transportului, e cât se poate de legitim să ne întrebăm unde s-a evaporat materialul lemnos rezultat din tăierea celor peste 240 de arbori din Parcul Independenței?

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare