Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a străbătut aproximativ 600 de kilometri pentru a ajunge la sediul Romsilva chiar de „Black Friday”, pentru a solicita reglementarea tăierilor de lemn din România.
Pe 11 august, Tiberiu Boșutar a mai fost o dată în vizită la Romsilva, pentru a explica situația tăierilor ilegale de la Suceava. Fără efecte, însă, pentru că anchetele pe această linie nu se rezolvă niciodată în România. Tocmai de aceea, activistul de mediu a decis să revină la Romsilva, chiar de „Black Friday”, cu gândul de a le oferi experiența unei „vineri negre” celor care nu iau măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale.
Mai mult, Boșutar spune că nu a obținut nici până acum aprobare pentru a filma furturile din pădure și că autoritățile din România nu manifestă niciun fel de grijă pentru protejarea fondului forestier.
„Am venit să vorbesc frumos cu ei, să le explic că, laolaltă cu mulți alți români, și eu vreau să salvez pădurile României. Și nu are rost să salvăm pădurile României, dacă acțiunea asta nu vine în folosul oamenilor. Noi în fiecare zi putem dovedi fără probleme tot felul de metode de furt. Ceea ce nu vor ei să accepte și să înțeleagă e că, înainte să oprești furtul, trebuie să realizăm că România consumă aproximativ 25 de milioane de metri cub de lemn pentru încălzire. Cum să ai tu pretenția să-i spui românului să nu fure, dacă nu ai acte pe lemnul scos din fondul forestier? „, întreabă activistul.
Acesta a spus că principalul motiv pentru care se prezintă în fața Romsilva este acela că își dorește un dialog cu autoritățile responsabile în materie și că soluțiile ar trebui căutate în primul rând de către cei care încasează salarii în acest scop.
„O să vin aici de fiecare dată când o să am ocazia, nu aștept următorul Black Friday! Fac eu în fiecare vineri, ca să fie vinerea voastră neagră! De ce fac treaba asta? Pentru că vreau să avem un dialog, că nu puteți voi să alegeți cu cine stați de vorbă, nu puteți să alegeți cui dați lemne cu acte și cui fără. Trebuie să discutăm cu toții și, ca să discutăm cu toții, voi trebuie să aveți puterea să aplecați urechea la cerințele oamenilor. Pentru că voi stați în clădirile astea pentru a deservi nevoile românilor. Eu vin așa, din voluntariat, dar voi luați salarii pentru a găsi soluții. Și vreți să nu se fure! dacă vreți să nu se fure, de ce nu puneți pe tarabă lemn cu acte? Vă spun eu de ce: pentru că pe lemnul ăla plecat din pădure fără acte se încasează câteva sute de milioane de euro, care ajung într-un fel sau altul și în buzunarele domniilor voastre.„, a mai spus Tiberiu Boșutar.
Timp de câteva zeci de minute, activistul a stat singur în curtea Romsilva, arătând curioșilor, în cadrul unui live pe Facebook, ce birouri de lux și ce hotel impozant deține Romsilva, însă în tot acest timp a fost abordat de un paznic, care a anunțat prezența activistului acolo.
Nimeni din instituție, însă, nu s-a deranjat să poarte un dialog cu acesta, responsabilii preferând să stea închiși în birouri și să privească pe fereastră revolta unui om care de ani de zile duce o luptă susținută pentru protejarea mediului, cu toate riscurile aferente, care, de multe ori, s-au concretizat în bătăi crunte.