În luna septembrie a acestui an a fost constituită o comisie de anchetă parlamentară cu privire la cauzele creșterilor substanțiale de preț la gaze și energie electrică. Organizația de mediu Agent Green este chemată acum în fața acestei comisii, pentru a da explicații cu privire la un demers salvator pentru mediul din zona Văii Jiului, blocând societatea Hidroelectrica să exploateze Parcul Național Defileul Jiului, un proiect definit de specialiștii de mediu și nu numai, “un proiect-infracțiune”.
Potrivit unui document în posesia căruia INVESTIGATORIA a intrat vineri seara, Comisia Parlamentară de Anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice cheamă, pe data de 2 decembrie, pe reprezentanții organizației de mediu Agent Green la audieri.
Documentul arată că organizația de mediu ar trebui să dea explicații pe marginea “obiectivelor investiționale derulate de producătorii de energie electrică și gaze a căror realizare produce daune ireparabile mediului înconjurător”, obiectivelor a căror realizare a fost stopată în urma demersurilor Agent Green și asupra soluțiilor pe care organizația de mediu le are pentru ca respectivele obiective să poată fi realizate, fără a impacta mediul.
Practic, comisia de anchetă parlamentară încearcă să pună în responsabilitatea unei organizații de mediu creșterea prețurilor la energie, după ce Agent Green a reușit să blocheze un “proiect-infracțiune”, prin care societatea Hidroelectrica urma să exploateze Defileul Jiului, prin amenajarea unei hidrocentrale, în care societatea investise deja în jur de 200 de milioane de euro.
Judecătorii Curții de Apel București au dat, însă, dreptate, ecologiștilor, care au reușit să demonstreze magistraților că o astfel de investiție ar distruge ecosistemul din zonă și ar avea consecințe ireparabile pe termen lung.
„Curtea de Apel Bucureşti a decis că toate autorizaţiile de construire ale hidrocentralei care distruge Râul Jiu şi Parcul Naţional Defileul Jiului au fost anulate. Buldozerele trebuie să evacueze imediat defileul şi peisajul readus la starea iniţială. Felicitări tuturor celor implicaţi”, anunța în 2017 Agent Green.
De atunci, s-au făcut demersuri de la nivel guvernamental, inclusiv prin pixul premierului de atunci, Viorica Dăncilă, ca exploatarea zonei să fie reluată de Hidroelectrica, însă ecologiștii au fost vigilenți și au blocat toate tentativele de acest fel.
Acum, iată că parlamentarii români consideră că nefinalizarea respectivului proiect are una dintre cauzele care au generat creșterea prețurilor la energie electrică și încearcă să responsabilizeze pentru proasta gestiune a situației chiar pe ecologiștii care au vrut să salveze biodiversitatea într-o zonă oricum protejată.
Contactat de INVESTIGATORIA, președintele Agent Green, Gabriel Păun ne-a declarat că e extrem de revoltat de faptul că s-a creat o comisie de anchetă parlamentară pentru a trage la răspundere o organizație de mediu, care a salvat o zonă protejată de la distrugere. El spune că totul e o intimidare și se va adresa instituțiilor europene pentru acest abuz.
“E incredibil ce se întâmplă! Din punctul meu de vedere, ce face statul român nu are precedent. Nu a fost nicicând în istoria postdecembristă o situație în care eșecul statului care nu s-a uitat nicicând în oglindă să-și vadă eșecurile caută țap ispășitor și se ia de ONG-urile care le-au oferit soluțiile ani la rând pentru dezastrul care se întâmplă. Și am senzația că totul se învârte în jurul PNRR și al Hidroelectrica. Noi avem un proces câștigat cu decizie finală în instanță pentru betonarea Văii Jiului. Au cheltuit sute de milioane de euro din bani publici ilegal, încălcând legislația națională și europeană de protecția mediului, crezând că merg pe burtă și, dacă proiectul e gata, o să meargă așa. Dar am câștigat procesul, împreună cu Bankwatch, și n-au putut să-l termine și acum sunt disperați. Acuză că se pierd sute de MWh din cauza noastră. Ne acuză pe noi de creșterea prețurilor la energie și gaze. Deși proiectul e oprit de ani de zile, acum și-au găsit să caute țapul ispășitor și caută soluții să-l reînceapă. Dar cred că e vorba de PNRR, pentru că Comisia Europeană nu le-a alocat bani pe gaze, pentru că noi am tot strigat că e energie murdară.
Dar li se va întoarce ca un bumerang povestea asta, pentru că vorbim de o clasă politică reciclată de 30 de ani, care în loc să fie resetată, se reciclează la nesfârșit. Nu stau cu mâinile în sân! Plec la Bruxelles și fac direct denunț la Curtea Europeană de Justiție. Asta este intimidare și defăimare!”, a spus Gabriel Păun pentru INVESTIGATORIA.
Comisia de anchetă parlamentară este formată din Zamfir Daniel-Cătălin din Grupul parlamentar al PSD, Oprea Ştefan-Radu (PSD), Cătăuţă Ana-Maria (PSD), Popa Radu-Mihai (PSD), Toma Ilie (PSD), Ştirbu Gigel-Sorinel, (PNL), Petcu Toma-Florin (PNL), Neagu Nicolae (PNL), Dinică Silvia (USR), Bordei Cristian (USR), Prună Cristina-Mădălina (USR), Focşa Dumitru-Viorel (AUR), Bende Sandor (UDMR) și Varujan Pambuccian din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.