O bijuterie arhitecturală din Turda va deveni centru cultural din bani europeni

O bijuterie arhitecturală din Turda va deveni centru cultural din bani europeni

Clădirea fostei Judecătorii din Turda este, de departe, unul dintre cele mai spectaculoase imobile din zonă. Situată în Piața Republicii, clădirea datează de prin secolul XVIII și a fost construită cu cărămizile din fosta colonie romană Castrum.

Din păcate, timpul și indiferența și-au pus amprenta pe clădire, iar în prezent aspectul ei este deplorabil. Rugină, cărămizi desprinse din corpul construcției, praf și ferestre cu balamalele rupte, iată doar câteva dintre atributele care rămân în memoria trecătorului. Și e greu de ignorat aspectul acesta de ruină, mai ales în cazul unei clădiri cu o semnificație istorică specială.

În fața fostei judecătorii din Turda se află o stație de taxi-uri. INVESTIGATORIA a întrebat pe unul dintre taximetriștii care își așteaptă acolo clienții de ce a ajuns o clădire atât de frumoasă în stadiul acesta de degradare. Omul a ridicat din umeri și a spus că preocupările administrației publice locale sunt cu totul și cu totul altele decât conservarea clădirilor vechi.

Fosta Clădire a Judecătoriei Turda

I-am dat dreptate, privind întreg ansamblul de clădiri din zona centrală a orașului Turda, unde majoritatea clădirilor vechi se află într-o stare de ruină și părăsire, parcă greu de tolerat.

Potrivit autorităților locale, clădirea în care a funcționat Judecătoria Turda a fost construită la finalul anilor 1700. A devenit sediul Administrației Județene Turda în 1812, apoi sediul conducerii imperiale și, în cele din urmă, judecătoria orașului. Clopotul din turn chema oamenii în piață și era cunoscut sub denumirea de „clopotul judecății”.

Fosta Clădire a Judecătoriei Turda

Clădirea a fost clasificată drept monument istoric prin OMC nr. 2592/2017 și a funcționat în interes public până în anul 2008, când Judecătoria orașului a fost transferată în altă clădire, de vreme ce aceasta nu mai era sigură și intrase deja într-o stare de degradare destul de vizibilă.

INVESTIGATORIA a solicitat Primăriei Turda mai multe detalii legate de această construcție și astfel am aflat că ea este inclusă într-un proiect de restaurare cu bani europeni, urmând să fie redată comunității locale sub forma unui centru de cultură, artă și tradiții.

Proiectul are o valoare totală de 23.115.806,66 lei, din care: 19.648.435,69 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR , 3.005.054,83 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național  și 462.316,14 lei reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a Municipiului Turda.

Data de începere a lucrărilor ar fi trebuit să fie, potrivit informațiilor furnizate de autoritatea locală, 17 iunie 2020, iar perioada de implementare este de 88 de luni, deci ar trebui să se încheie la finalul anului 2023.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.