Invitația pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis-o omologului american, Joe Biden, de a efectua o vizită la Kiev, pe fondul escaladării conflictului ruso-ucrainean, reprezintă un semnal deloc îmbucurător privind securitatea în regiune, potrivit analizelor făcute luni, 14 februarie, la B1TV, de fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, respectiv de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.
Ioan Mircea Pașcu a precizat că vizita președintelui american la Kiev ar reprezenta un mecanism care ar opri în acele momente tentativa Moscovei de a declanșa un atac militar asupra Ucrainei.
,,Prezența fizică a domnului Biden, în ideea că dânsul ar accepta să facă un asemenea gest, ceea ce e foarte improbabil, ar reprezenta un mecanism de împiedicare a unui atac, întrucât președintele american s-ar afla la Kiev. Vreau să vă spun că noi, România, am beneficiat de un asemenea gest în 1968, când eram amenințați cu un atac din partea aliatului Uniunea Sovietică și a celorlalți aliați, pentru că nu am participat la acțiunea de pacificare din Cehoslovacia.
Au fost o serie de personalități occidentale, printre ele fiind și Santiago Carrillo, care era președintele Partidului Comunist Spaniol. Carrillo a venit special în România pentru a transmite un semnal în Uniunea Sovietică că în cazul în care se întâplă ceva negativ, lucrul acesta va avea impact inclusiv asupra poziției Uniunii Sovietice în fața celorlalte partide comuniste.
Desigur, nu discutăm aici ideologie, dar există mecanismul ca atare ca cineva să vină undeva într-o asemenea zonă, iar această acțiune să constituie un opritor al unui atac”, a punctat Ioan Mircea Pașcu.
Adrian Cioroianu a întărit cele afirmate de Ioan Mircea Pașcu, subliniind că invitația adresată de președintele Ucrainei către omologul american relevă faptul că ucrainenii dispun, la rândul lor, de informații referitoare la iminența unei invazii rusești.
,,Invitația președintelui Ucrainei către președintele american Biden poate fi ea însăși un semn că nu numai americanii prevăd ceva, ci poate și ucrainenii o fac. Acesta nu e un semnal de bun augur. Nu cred că președintele Biden va da curs invitației, dar însăși ideea invitării președintelui american, din punctul meu de vedere, nu e de bun augur”, a precizat Adrian Cioroianu.
Sursă fotografie principală: AP Photo/Evan Vucci