Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o serie de precizări vineri, la B1TV, pe tema amenințărilor cu tentă nucleară lansate în ultimele zile de Kremlin.
În ceea ce privește luarea cu asalt și ocuparea de către ruși a centralei nucleare Zaporizhzhia, Mircea Geoană a precizat că în prezent nu mai există vreun fel de risc privind producerea unei catastrofe, dar ,,simpla bombardare și simplul asalt împotriva unei astfel de facilități este o acțiune nesăbuită”.
Cât despre anunțul Kremlinului conform căruia forțele nucleare de care dispune vor fi puse într-o postură de alertă, secretarul adjunct al NATO a atras atenția că până în prezent s-a dovedit a fi un simplu exercițiu nechibzuit de retorică.
,,Am încheiat în urmă cu câteva ore o întâlnire extraordinară a miniștrilor de Externe din NATO cu participarea ministrului ucrainean de Externe, cu participarea colegilor din Suedia și Finlanda și cu participarea UE. Și evident că partenerii noștri ucraineni au informat cu privire la situația din jurul acestei centrale nucleare. Nu avem informații cu privire la un risc de o astfel de natură în jurul centralei. Din surse independente avem confirmarea că reactoarele au fost închise în mod sigur și că nu există astfel de riscuri. Dar evident că simpla bombardare și simplul asalt împotriva unei astfel de facilități e o acțiune nesăbuită pe care noi o condamnăm. Ea se coroborează cu o retorică foarte agresivă pe care președintele Putin a adoptat-o în ultimele zile, ceea ce reprezintă din nou o manieră neobișnuită de a exercita presiune. Vreau să spun că din punctul de vedere al NATO, care e o alianță nucleară, nu am decretat o creștere a gradului de alertă a forțelor noastre nucleare. Nu sesizăm în Federația Rusă, în termeni practici, elemente care să ne conducă către astfel de decizii. Așadar, considerăm că fac parte din arsenalul de intimidare și de presiune pe linie de comunicare strategică pe care Federația Rusă o exercită foarte agresiv împotriva poporului ucrainean și a opiniilor noastre publice. (…) Acest tip de retorică publică e nesăbuită și e periculoasă. (…) Sesizăm că din punctul de vedere al comunicării strategice președintele Putin face astfel de declarații, dar nu constatăm în schimb în termeni operaționali o activitate neobișnuită la nivelul forțelor strategice ale Federației Ruse, motiv pentru care nici NATO nu a luat măsuri de creștere a gradului de alertă. În acest moment sesizăm o folosire nechibzuită, provocatoare și periculoasă a unei retorici. Simplul fapt că vorbești despre așa ceva e profund periculos, dar din punct de vedere practic nu sesizăm lucruri care să ne îngrijoreze dincolo de îngrijorarea aceasta pe care o avem cu toții cu privire la acest război ilogic și care produce atât de multe pagube în țara din vecinătate”, a declarat secretarul adjunct al NATO.