După cum ne amintim, jurnalista Emilia Șercan a denunțat o operațiune de kompromat îndreptată împotriva sa, la scurt timp după ce a demonstrat că teza de doctorat a premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Nici până astăzi nu s-au lămurit circumstanțele în care fotografiile personale ale jurnalistei au ajuns să fie publicate pe un site din Republica Moldova. Însă, Comisia Europeană anunță că va monitoriza îndeaproape acest caz.
Motivul gradului mare de interes pentru acest caz, pe care autoritățile din România nu-l doresc soluționat, nu are legătură doar cu Emilia Șercan, ci pune sub semnul întrebării libertatea presei în general. De aceea, Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea, prin vocea vicepreședintei Vera Jourova, cu privire la cazul de hărțuire prin care trece jurnalista Emilia Șercan. De altfel, cazul a ajuns în atenția Comisiei Europene în urmă cu câteva săptămâni, la inițiativa europarlamentarului Ramona Strugariu.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jurova, susține că situația Emiliei Șercan este una îngrijorătoare și că, în general, la nivelul Comisiei, există îngrijorări legate de condițiile în care muncesc mulți jurnaliști, în special femei, presiunile având uneori forme greu de tolerat și, mai ales, de înțeles pentru lumea civilizată.
De altfel, și europarlamentarul Ramona Strugariu punctează faptul că răspunsul Verei Jurova la situația Emiliei Șercan este unul important pentru jurnaliștii care se confruntă cu presiuni, iar cazul Emiliei Șercan urmează să fie inclus în Raportul privind statul de drept pentru anul 2022.