sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCazul jurnalistei Emilia Șercan va fi monitorizat îndeaproape de Comisia Europeană și...

Cazul jurnalistei Emilia Șercan va fi monitorizat îndeaproape de Comisia Europeană și va fi inclus în Raportul privind statul de drept

După cum ne amintim, jurnalista Emilia Șercan a denunțat o operațiune de kompromat îndreptată împotriva sa, la scurt timp după ce a demonstrat că teza de doctorat a premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Nici până astăzi nu s-au lămurit circumstanțele în care fotografiile personale ale jurnalistei au ajuns să fie publicate pe un site din Republica Moldova. Însă, Comisia Europeană anunță că va monitoriza îndeaproape acest caz.

Motivul gradului mare de interes pentru acest caz, pe care autoritățile din România nu-l doresc soluționat, nu are legătură doar cu Emilia Șercan, ci pune sub semnul întrebării libertatea presei în general. De aceea, Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea, prin vocea vicepreședintei Vera Jourova, cu privire la cazul de hărțuire prin care trece jurnalista Emilia Șercan. De altfel, cazul a ajuns în atenția Comisiei Europene în urmă cu câteva săptămâni, la inițiativa europarlamentarului Ramona Strugariu.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jurova, susține că situația Emiliei Șercan este una îngrijorătoare și că, în general, la nivelul Comisiei, există îngrijorări legate de condițiile în care muncesc mulți jurnaliști, în special femei, presiunile având uneori forme greu de tolerat și, mai ales, de înțeles pentru lumea civilizată.

De altfel, și europarlamentarul Ramona Strugariu punctează faptul că răspunsul Verei Jurova la situația Emiliei Șercan este unul important pentru jurnaliștii care se confruntă cu presiuni, iar cazul Emiliei Șercan urmează să fie inclus în Raportul privind statul de drept pentru anul 2022.

CITEȘTE ȘI: ÎN DIALOG CU EMILIA ȘERCAN despre reacția ei la operațiunea de kompromat: “Dacă ei au mizat pe un șantaj tăcut, și-au făcut calculele greșit”

Comisia se angajează că va monitoriza îndeaproape acest caz și situația pluralismului și libertății media din România și că va include concluziile sale în Raportul privind statul de drept pentru 2022. Societățile democratice sănătoase se pot construi doar cu un jurnalism independent, profesionist, liber și de bună calitate. Orice intimidare la adresa jurnaliștilor este o amenințare directă la adresa statului de drept și a bunăstării oamenilor, amenințări pe care nu le vom tolera. Sunt alături de jurnalista Emilia Șercan și de toți lucrătorii media care se simt cenzurați, intimidați sau amenințați în vreun fel. Jurnalismul independent este garanția unei Românii cu adevărat europene, iar lucrătorii media care veghează asupra respectării drepturilor şi a legii trebuie ocrotiți, nu abuzați. Lupta lor de acasă înseamnă mai mult stat de drept, mai multă democrație, iar a noastră din Parlamentul European trebuie să le asigure un cadrul legal cu instrumente de protecție în desfăşurarea activității lor.”, a punctat europarlamentarul Ramona Strugariu,
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare