Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost acuzat de procurori de faptul că ar fi cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. După o lungă perioadă în care s-a aflat sub control judiciar, Alexe este trimis în judecată pentru corupție.
Luarea de mită și instigarea la delapidare sunt infracțiunile pentru care fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Faptele de care este acuzat s-au petrecut în anul 2020, când, în calitatea sa de ministru al Mediului, Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în schimbul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
Vorbim despre 22 tone de tablă, care ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de soția lui Alexe, și ea inculpată în dosar.
Încă de la anunțarea de către procurorii DNA a începerii urmăririi penale în cazul său, Alexe s-a declarat nevinovat. El continuă să o facă și acum, după trimiterea sa în judecată. El susține public că trimiterea în judecată îi permite acum să se apere și să demonteze un dosar despre care el spune că e construit pe speculații.
„S-au făcut interceptări peste interceptări, fără a se identifica o probă concretă împotriva mea. Speculații și acuzații care au făcut deliciul presei și a celor împătimiți după telejustiție. Au fost 18 luni grele pentru mine și familia mea, au fost 18 luni în care investigatorii au tergiversat foarte mult acest dosar, din lipsă de probe, din lipsa unui denunțător, din lipsa faptelor imputate, sperând doar că presiunea opiniei publice și stresul organelor de cercetare penală va determina pe cineva să recunoască niște fapte sau acțiuni care nu au avut loc. De acum încolo, voi avea posibilitatea să îmi demonstrez nevinovăția. Sunt încrezător că adevărul va fi scos la lumină, iar la finalul acestei etape voi putea arăta tuturor că sunt un om de bună-credință și nu am încălcat legea.„, spune Alexe în ziua anunțării trimiterii dosarului în instanță.
Costel Alexe a terminat facultatea de Drept la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și are o diplomă în geografie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Cariera lui a început printr-o activitate de operator sondaje de opinie, efectuând sondaje și cercetări de piață în cadrul mai multor institute de sondare a opiniei publice. În timp, însă, cu ajutorul politicii, Alexe a început să crească. Și la nivel de statut social, și din punct de vedere financiar.
Costel Alexe deține astăzi un număr de 3 terenuri extravilane și unul intravilan, precum și trei apartamente în Iași, două pe numele lui și unul pe numele soției, toate dobândite prin proces de vânzare-cumpărare. De altfel, Raluca Alexe deține și compania CORPOREX, unde câștigă, în acte, un salariu anual de 13.644 lei.