vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDoi foști generali americani avertizează: Luna trecută s-a format o "treime nesfântă"...

Doi foști generali americani avertizează: Luna trecută s-a format o „treime nesfântă” a șantajului nuclear!

Doi foști generali americani au avertizat sâmbătă că există la nivel global o „treime” a șantajului nuclear, iar SUA trebuie acum să se gândească „serios” la modul în care-l poate contracara.

„Treimea” șantajului nuclear e formată din Rusia, China și Coreea de Nord, conform foștilor generali americani.

„Cea mai semnificativă dintre toate problemele poate fi reprezentată de apariția unei noi norme în doctrina nucleară – șantajul. Această abordare este în contrast puternic cu noțiunea de Distrugere Reciprocă Asigurată, în care marile puteri – Statele Unite ale Americii, URSS și China – considerau atacul atomic ca fiind cu adevărat o ultimă soluție”, au precizat Howard Thompson, general în rezervă al Forțelor Aeriene, respectiv Dan Leaf, fost general-locotenent Dan Leaf, pe parcursul unui raport publicat de Real Clear Defense.

Raportul foștilor generali vine după ce, pentru prima dată din octombrie 2006, China și Rusia au renunțat luna trecută la sancțiunile împotriva Coreei de Nord, în pofida faptului că regimul dictatorului nord-coreean Kim Jong-un a făcut o serie de teste de rachete balistice pe care le-a lansat în prima jumătate a anului 2022.

„Această primă respingere a sancțiunilor marchează apariția unei treimi nesfânte, dispusă implicit să mențină ordinea mondială în pericol prin amenințarea și, probabil, prin executarea unui atac nuclear limitat”, au spus foștii generali.

În octombrie 2006, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, în componența căruia erau desigur China și Rusia, a condamnat rapid și a adoptat sancțiuni împotriva Coreei de Nord, după ce țara în cauză a efectuat primul său test nuclear. Rusia și China nu blocaseră la acea vreme niciunul dintre cele nouă voturi asupra sancțiunilor împotriva Coreei de Nord.

„Voturile de astăzi sunt periculoase. Acei membri au adoptat acum o poziție care nu numai că subminează acțiunile anterioare ale Consiliului de Securitate la care s-au angajat, ci subminează inclusiv securitatea noastră colectivă”, a declarat recent ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, fiind o declarație făcută în numele SUA, Japoniei și Coreei de Sud.

Unii experți au spus anterior că lansările sistematice de rachete ale Coreei de Nord de la începutul acestui an au fost menite să facă presiuni asupra administrației Biden pentru a reconsidera sancțiunile SUA împotriva regimului de la Phenian.

În raportul lor, Howard și Leaf au făcut referire la un articol din Financial Times care a fost publicat în aprilie alături de analistul de securitate națională de la Universitatea Harvard, Graham Allison, care a subliniat că există „toate motivele să credem” că președintele rus Vladimir Putin va alege „să intensifice nivelul de distrugere” în loc să accepte o înfrângere în Ucraina, asta în situația în care ar fi nevoit să aleagă între cele două variante.

„Putin a ridicat mai întâi în mod explicit opțiunea nucleară pentru a descuraja intervenția externă și, de atunci, a făcut aluzie despre utilizarea armelor nucleare tactice pentru a forța capitularea sau a pedepsi intervenția sau extinderea alianței NATO”, au spus foștii generali în raportul lor.

Între timp, Howard și Leaf nu au exclus posibilitatea ca Beijingul să folosească o opțiune nucleară, deoarece tensiunea dintre China și Taiwan continuă. Guvernul chinez a subliniat în mod repetat că nu va ezita să folosească forța militară pentru a revendica insula independentă.

„Xi nu a lăsat nicio îndoială cu privire la disponibilitatea sa de a recurge la o opțiune militară pentru a revendica Taiwanul și ar fi naiv să așteptăm ca Beijingul să se abțină de la constrângerea nucleară în astfel de circumstanțe. Cu sprijinul Rusiei pentru o mișcare împotriva Taiwanului sau o agresiune în volatila Mare a Chinei de Sud, potențialul de constrângere nucleară este extrem de mare”, au explicat aceștia. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare