joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneTrupele rusești continuă să răpească primari ucraineni. Cele mai recente cazuri semnalate...

Trupele rusești continuă să răpească primari ucraineni. Cele mai recente cazuri semnalate de Asociația Orașelor din Ucraina

Rusia este acuzată că a răpit și ține captivi opt primari ucraineni pe fondul războiului la scară largă pe care-l poartă contra Ucrainei, a precizat o organizație a edililor ucraineni.

Mulți dintre acești primari provin din orașe, sate și așezări care continuă să se afle sub ocupație, aceste localități fiind situate în partea de sud și est a Ucrainei, potrivit Asociației Orașelor din Ucraina.

Detaliile despre locul în care sunt reținuți primarii, respectiv despre starea lor sunt necunoscute. Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe ruși, inclusiv în acest context, de crime de război.

Cea mai recentă presupusă răpire s-a petrecut vineri, fiind vizat Petro Zbarovskyi, conducătorul satului Novotroitsky. Câțiva alți primari au fost, la rândul lor, răpiți — Ihor Kolykhaev din Herson, Valentina Kostenko din Veliko Kopaniv, Dmytro Lyakhno din Gornostaiv și Serhii Khilchenko din Hreștiv. Aceștia au fost răpiți joia trecută, potrivit asociației.

De asemenea, alți primari au fost răpiți în luna martie, printre care îi amintim pe Yevhen Matveyev din Dniprorudne, Oleksandr Shmygol din Vilkhiv și Oleksandr Babich din Holopristan.

„Asociația Orașelor din Ucraina continuă să facă apel la organizațiile internaționale pentru protecția oficialilor administrației locale ce au fost răpiți de agresorul rus și face apel la toată lumea să susțină eliberarea lor”, a transmis asociația.

Autoritățile ucrainene și internaționale și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la aceste răpiri.

„Crimele de război devin din ce în ce mai sistematice”, a declarat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare a regiunii Zaporizhzhya, după ce a fost răpit Matveev.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a făcut o declarație în luna martie prin care a condamnat răpirea primarilor și a altor autorități politice ucrainene.

„UE condamnă cu fermitate răpirea primarilor din Melitopol și Dniprorudne de către forțele armate ruse. Este încă un atac asupra instituțiilor democratice din Ucraina și o încercare de a stabili structuri de guvernare alternative ilegitime într-o țară suverană”, a scris acesta pe Twitter.

Ivan Fedorov, primarul Melitopolului, a fost eliberat din captivitatea rusă în luna martie.

Rusia s-a confruntat și cu alte acuzații de răpire a unor politicieni ucraineni.

Săptămâna trecută, primarul Enerhodar Dmytro Orlov a acuzat Rusia că l-a răpit pe Yormolenko Boris Heorhiyovych, un membru al guvernului orașului care exprimase opinii pro-Ucraina. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare