vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSBU, noi operațiuni de destructurare a rețelelor rusești de spionaj. Informațiile vitale...

SBU, noi operațiuni de destructurare a rețelelor rusești de spionaj. Informațiile vitale furnizate către FSB de un localnic din Kramatorsk

De la începutul invaziei rusești la scară largă, Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat peste 3.000 de proceduri penale împotriva pretinșilor agenți ruși care încearcă să submineze securitatea națională, în acest articol urmând să vă prezentăm ultimele operațiuni desfășurate de SBU contra rețelelor rusești de spionaj.

Agenții ucraineni de contrainformații din cadrul SBU au reținut încă doi presupuși agenți ruși în regiunea Donețk, aceștia fiind acuzați că ar fi spionat pozițiile de luptă ale trupelor ucrainene aflate în proximitatea frontului de est.

Unul dintre presupușii agenți a fost reținut sâmbătă, 9 iulie, în apropierea orașului Kramatorsk, care a ajuns în luna iunie în atenția opiniei publice internaționale, asta după ce un mall aglomerat a fost lovit de o serie de rachete rusești. SBU a declarat că bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, era „un rezident local recrutat de un agent rus al FSB”.

„Conform anchetei, agentul adunase informații atât despre locația unităților armatei, cât și despre locația infrastructurii din regiune”, a declarat SBU într-un comunicat oficial.

„A transmis coordonatele către agresor prin canale de comunicare clandestine. Ocupanții au folosit aceste informații pentru a pregăti atacuri în masă cu rachete asupra Kramatorsk”, a mai precizat SBU.

Suspectul va rămâne în arest, instanța urmând să se pronunțe cu privire la soarta acestuia.

Un alt suspect a fost reținut în Bakhmut pe parcursul aceleiași zile, SBU afirmând pe Telegram că: „A localizat loviturile inamice asupra orașului. În acest scop, a creat o platformă specială pe Telegram, unde a publicat pentru agresor locația și datele despre mișcarea Forțelor de Apărare ucrainene”.

Un alt presupus agent rus a fost arestat vineri, 8 iulie, în regiunea Dnipropetrovsk și este acuzat că a spionat amplasarea sistemelor de apărare aeriană în spatele fronturilor de sud și de est.

Pe Telegram, SBU a atras atenția și asupra unui propagandist al companiei ruse de televiziune și radio VGTRK. SBU susține că Evgenii Poddubnyi este „un confident al celei mai înalte conduceri militare și politice a Rusiei, a intrat ilegal în Ucraina în timpul ocupației temporare rusești asupra localităților Hostomel și Borodyanka și a efectuat reportaje false. Acolo, conform orientărilor Kremlinului, propagandistul a pregătit la comandă o serie de povești pentru a sprijini agresiunea armată împotriva Ucrainei, pentru a răspândi dezinformarea despre situația de pe front și pentru a justifica crimele invadatorilor”.

O propunere de mandat internațional de arestare pentru Poddubnyi este în curs de așteptare, a raportat SBU.

Între timp, în orașul-port Odesa, SBU a raportat că a pus bețe în roate unei organizații ce facilita în mod ilegal deplasarea în afara Ucrainei a bărbaților ucraineni ce au vârsta pentru a fi convocați de autoritățile de la Kiev pentru apărarea țării.

În prezent, legea ucraineană prevede că bărbații ucraineni eligibili să lupte în războiul în desfășurare nu au voie să părăsească țara fără o permisiune specială.

Organizatorii „schemei de contrabandă”, inclusiv un oficial de la biroul districtual al Serviciului de Stat pentru Migrație, ar fi cerut sume de până la 6 mii de dolari pentru a-i ajuta pe respectivii bărbați să părăsească Ucraina. Suspecții au fost reținuți joi, 7 iulie.

La Kiev, SBU a demarat acum proceduri penale împotriva a doi oficiali ai Cabinetului de Miniștri și ai Camerei de Comerț și Industrie – ambii acuzați de presupusă trădare. În iunie, agenții ucraineni de contrainformații au susținut că cei doi oficiali cooperau cu FSB.

De asemenea, SBU a raportat acum că a reținut la finalul lunii iunie un localnic din Mykolaiv, despre care se presupune că a colectat informații despre desfășurarea și deplasarea forțelor armate ucrainene în regiune, precum și despre infrastructura critică și instalațiile de apărare de lângă coasta Mării Negre. Presupusul agent rus intenționa să furnizeze informații pentru a ajuta forțele ruse să efectueze lovituri cu rachete asupra orașelor și să execute acte de sabotaj în sudul Ucrainei. Presupusul spion a trimis informațiile direct superiorilor săi ruși sau printr-o „persoană de legătură” a FSB, a transmis SBU, continuând să afirme că o investigație a relevat că presupusa legătură era un bărbat localnic care a fost recrutat de FSB și care a trăit în regiunea Donețk.

S-a constatat că suspectul folosea un canal Telegram anonim pentru comunicare, iar în timpul percheziției desfășurate la locuința sa, autoritățile de la Kiev au descoperit un arsenal de explozibili, arme de foc, muniție și accesorii care aveau simboluri rusești.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare