vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUcraina publică lista personalităților americane care au promovat narative rusești. Tentaculele propagandistice...

Ucraina publică lista personalităților americane care au promovat narative rusești. Tentaculele propagandistice ale Kremlinului, înfipte adânc în Occident

Senatorul republican Rand Paul și Tulsi Gabbard, fostă membră a Camerei Reprezentanților, au fost enumerați de Ucraina ca fiind printre vectorii americani care au promovat propaganda rusă, lista incluzând politicieni, academicieni și alte personalități.

Lista a fost întocmită de Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformării, fondat în 2021 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Centrul face parte din Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Pe listă figurează și colonelul retras al armatei americane Douglas Macgregor, strategul militar Edward Luttwak, politologul John Mearsheimer, respectiv jurnalistul Glenn Greenwald.

În aprilie, Rand Paul a precizat că președintele Joe Biden a provocat Rusia să-și invadeze țara vecină, întrucât administrația americană a susținut varianta aderării Ucrainei la NATO.

El a mai spus: „S-ar mai putea argumenta de asemenea că țările pe care rușii le-au atacat fac parte din Rusia. Sau parte din Uniunea Sovietică”.

Paul a fost imediat criticat pentru aceste poziții de secretarul de stat Antony Blinken, care a spus că Rusia nu are vreo justificare privind invadarea Ucrainei.

În ceea ce-o privește pe Gabbard, ea a spus că SUA l-au provocat pe Putin de mulți ani, adăugând totodată că există 25 de biolaboratoare periculoase în Ucraina care ar putea elibera agenți patogeni mortali.

În acest context, fosta membră a Camerei Reprezentanților a fost acuzată că a încercat să credibilizeze propaganda rusă.

Afirmațiile privind biolaboratoarele au fost susținute și de Greenwald, Ucraina spunând totodată despre acesta că nu a dorit ca SUA să ajute țara invadată pentru a evita provocarea Rusiei în a demara un război nuclear.

Macgregor a spus că armata rusă e „invincibilă”, în timp ce Mearsheimer figurează pe lista neagră a Ucrainei pentru că a spus că NATO l-a provocat pe Vladimir Putin să declanșeze războiul.

Luttwak este trecut la rândul său în revistă de Kiev, întrucât a sprijinit organizarea de referendumuri în regiunile separatiste ucrainene Lugansk și Donețk.

Greenwald a replicat pentru UnHerd că lista este „o idioțenie”, iar Mearsheimer a declarat că e dezamăgit că a fost catalogat drept propagandist rus, în timp ce și-a apărat afirmația potrivit căreia războiul a fost provocat de dorința SUA de a accepta Ucraina în NATO.

Luttwak s-a opus, de asemenea, etichetei de propagandist rus. Vorbind pentru UnHerd, el a spus că nu este „exact cel mai fidel agent al lui Putin”, adăugând că a susținut demersul ca puterile occidentale să trimită arme în Ucraina încă din „prima zi a războiului”.

Lista „propagandiștilor ruși” mai include personalități politice, experți și personalități publice din Germania, Elveția, Brazilia, Polonia și Franța.

Care sunt ceilalți americani ce figurează pe listă: ​​consilierul politic și de afaceri Harlan Ullman, autorul Paul Pillar, economiștii Jeffrey Sachs și Steve Hanke, analistul politic Brian Berletic, academicienii Patrick Basham și Clifford Kiracofe, fostul ofițer de armată David Payne, fostul diplomat Michael Springmann, agentul de informații pensionat Scott Ritter, specialistul în finanțe Jason Ross, omul de afaceri Mike Callicrate, politicienii Geoff Young și Diane Sare, jurnaliștii Caleb Maupin și Tony Magliano, consultantul de afaceri pensionat George Koo, fostul angajat republican al Senatului Jim Jatras, fostul ofițer CIA Ray McGovern, fostul senator Richard Black și analistul politic Graham Fuller. (sursa: Newsweek)

Sursa foto: AICI

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare