sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneNYT: Administrația Biden, îngrijorată că Beijingul va bloca în viitorul apropiat Strâmtoarea...

NYT: Administrația Biden, îngrijorată că Beijingul va bloca în viitorul apropiat Strâmtoarea Taiwan

The New York Times a publicat luni, 25 iulie, un articol în care citează oficiali ai administrației Biden care își exprimă îngrijorarea că Beijingul va întreprinde în viitorul apropiat acțiuni militare care ar avea un impact asupra Taiwanului, ceea ce ar presupune inclusiv blocarea Strâmtorii Taiwan.

Mai mulți oficiali americani au vorbit sub condiția anonimatului și au precizat că Beijingul ar putea ar putea să întreprindă demersuri împotriva Taiwanului în următoarele 18 luni. Unul dintre posibilele scenarii menționate constă în China care ar da curs pretențiilor de suveranitate asupra Strâmtorii Taiwan prin întreruperea accesului la „toată sau o parte” din calea navigabilă vitală.

Membrii administrației Biden au devenit din ce în ce mai îngrijorați de un răspuns agresiv al armatei chineze la posibila călătorie în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, vizită programată pentru august. Beijingul a emis public amenințări în ceea ce privește posibilul zbor al lui Pelosi, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a amenințat pe 19 iulie că țara sa „va lua cu siguranță măsuri ferme și puternice pentru a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

Sursele au indicat că există îngrijorări cu privire la șansele sporite ale unui conflict în cazul în care vizita decurge conform planului. Momentul vizitei este considerat problematic, deoarece 1 august reprezintă aniversarea înființării Armatei Chinei și, totodată, se preconizează că în această lună vor avea loc întâlniri în Beidaihe pe parcursul cărora se va discuta despre planul lui Xi Jinping de a câștiga un al treilea mandat ca președinte al partidului.

Pe 13 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a susținut că Beijingul are „suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție asupra Strâmtorii Taiwan”. 

New York Times l-a citat pe senatorul Chris Coons din Delaware, un apropiat al lui Biden, spunând că „se acordă multă atenție” lecțiilor pe care le poate învăța Beijingul din războiul ruso-ucrainean și cum ar putea încerca să le aplice în timp real. Coons a subliniat că o școală de gândire afirmă că lecția este „du-te devreme și cu putere” înainte ca Taiwanul să fie capabil să-și întărească apărarea.

Cu toate acestea, oficialii intervievați au recunoscut că nu au primit informații specifice care să indice o acțiune iminentă a Chinei împotriva Taiwanului. Mai degrabă, acum este vorba despre o evaluare a analiștilor din SUA cu privire la intervalul de timp optim în care China ar putea să ia măsuri mai agresive „pentru a submina Taiwanul și Statele Unite”.

Când a fost rugat de către mass-media să comenteze despre călătoria lui Pelosi în Taiwan, Biden a spus pe 20 iulie: „Ei bine, cred că armata consideră că nu este o idee bună în acest moment”. A doua zi, Pelosi l-a parafrazat pe președinte spunând că „armata s-a temut că avionul nostru va fi doborât”.

În ciuda preocupărilor legate de călătoria anunțată public de Pelosi și de administrația Biden, vizita va continua, potrivit surselor. Dacă Pelosi vizitează Taiwanul, va ajunge cu o aeronavă militară americană, care va deveni epicentrul răspunsului Chinei.

Pe 19 iulie, o publicație chineză de stat a avertizat că avioanele de război chineze ar putea să „acompanieze” aeronava lui Pelosi în timp ce aceasta zboară în spațiul aerian al Taiwanului. Pe măsură ce avionul ei aterizează, avioanele de război chineze ar putea apoi să treacă peste locul ei de aterizare, apoi să zboare deasupra insulei și să se întoarcă pe teritoriul chinez, a mai precizat publicația chineză de stat.

Oficialii americani au declarat pentru New York Times că un astfel de scenariu este „improbabil”. Cu toate acestea, dacă aeronavele chineze ar întreprinde o astfel de acțiune, SUA ar considera asta drept o „escaladare gravă”.

Un oficial al administrației Biden a fost citat pe 22 iulie de CNN spunând despre China că ar putea încerca să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Taiwanului, în încercarea de a sabota vizita lui Pelosi. Oficialul a spus că un alt posibil răspuns al Chinei la călătoria lui Pelosi ar putea fi reprezentat de incursiuni mult mai profunde în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, ceea ce „ar putea declanșa un răspuns din partea Taiwanului și a SUA” — deși oficialul nu a precizat ce ar implica răspunsul.

O altă posibilitate pe care analiștii au trecut-o în revistă este că Beijingul va trimite avioane de război peste linia mediană, așa cum a făcut atunci când fostul secretar american al Sănătății, Alex Azar, a vizitat Taiwan în 2020.

Un grup tot mai mare de congresmeni a cerut ca vizita să meargă mai departe, reprezentanții Tom Tiffany și Scott Perry scriind pe 22 iulie o scrisoare către Pelosi, cerându-i să nu ia în considerare obiecțiile Beijingului și ale președintelui Biden și să efectueze călătoria programată în Taiwan. Don Bacon, membru al Camerei Reprezentanților, a postat pe 24 iulie un tweet în care scria: „China comunistă nu poate să dicteze cine din America poate vizita Taiwanul”. De asemenea, Brian Fitzpatrick, membru la rândul său al Camerei Reprezentanților, a publicat un tweet în care o îndemna pe Pelosi „să dea dovadă de forță și să nu cedeze la intimidarea Partidului Comunist Chinez”.

În aceeași zi, fostul secretar de stat al SUA, Michael Pompeo, a postat un tweet în care se adresa direct contului de Twitter al lui Pelosi, scriind „Nancy, voi merge cu tine!”. El a adăugat că are interdicție în China „dar nu și în Taiwanul iubitor de libertate”. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare