Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei a determinat Polonia și Ungaria, anterior aliați apropiați, să meargă pe căi divergente, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, ca răspuns la declarațiile omologului său maghiar Viktor Orbán, care a sugerat că cele două țări vor de fapt „exact același lucru”.
În timp ce Varșovia a fost unul dintre cei mai puternici aliați și susținători ai Kievului, oferind cantități mari de ajutor militar și umanitar și solicitând sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, Budapesta a căutat să mențină relații bune cu Moscova și s-a opus unor sancțiuni.
În timpul unei vizite recente în România, Orbán a recunoscut că războiul „a zdruncinat cooperarea polono-maghiară, care reprezenta anterior axa de cooperare în Grupul Vișegrad”, o alianță central-europeană care include și Cehia și Slovacia.
Cu toate acestea, Orbán a sugerat că această dispută nu era necesară.
„Toți ne dorim exact același lucru. Polonezii și ungurii nu vor ca Rusia să se apropie, vor ca suveranitatea Ucrainei să fie păstrată și vor democrație pentru Ucraina”, a argumentat acesta.
„Problema este în inimă. Noi, ungurii, percepem acest lucru ca pe un război între două națiuni slave, de care vrem să stăm departe. Dar polonezii îl văd ca pe un război în care sunt și ei implicați: este războiul lor și aproape că luptă în el”, a mai zis premierul ungar.
„Și pentru că este o chestiune ce ține de inimă, nu putem ajunge la un acord în această chestiune, dar trebuie să ne folosim intelectul pentru a salva tot ce putem din prietenia și alianța strategică polono-maghiară pentru perioada postbelică”, a precizat Orbán.
Pe parcursul unui discurs susținut vineri, Morawiecki a confirmat declarația prim-ministrului Orbán conform căreia drumurile Poloniei și Ungariei sunt acum diferite.
Totuși, prim-ministrul polonez a mai clarificat că „Polonia nu ia parte la războiul din Ucraina”, care „este dus de ucraineni”. Polonia a furnizat arme, dar și SUA, Marea Britanie și nu numai, a remarcat Morawiecki.
Morawiecki a explicat că Polonia încearcă să ajute Ucraina „să reziste presiunii copleșitoare a inamicului, a agresorului și atacului brutal al Rusiei”.
„Vrem ca Ucraina să supraviețuiască și să-și mențină integritatea teritorială, suveranitatea. Cred că acest lucru se va întâmpla”, a spus șeful Guvernului polonez.
Partidul Fidesz al premierului ungar și PiS, principalul partid de guvernământ din Polonia, au fost multă vreme aliați apropiați, împărtășind atât o ideologie național-conservatoare similară, cât și susținându-se unul pe celălalt în confruntările lor cu Bruxelles-ul pe probleme precum statul de drept și cotele de relocare a refugiaților.
Cu toate acestea, cele două părți au avut întotdeauna poziții diferite față de Rusia, care au fost aduse în prim-plan în timpul războiului din Ucraina. În aprilie, președintele PiS, Jarosław Kaczyński, a avertizat că partidul său „nu poate continua să coopereze cu Fidesz așa cum am făcut-o până acum”, în cazul în care partea ungară va continua să aibă o abordare mult mai soft față de Rusia. (sursa: Notes from Poland)