vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneParchetul European, sesizat de un eurodeputat REPER în cazul achiziției de către...

Parchetul European, sesizat de un eurodeputat REPER în cazul achiziției de către Poliție a sute de BMW-uri

Europarlamentarul REPER Alin Mituța a anunțat marți, 27 septembrie, că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziția de către Inspectoratul General al Poliției Române a celor 600 de automobile BMW de la firma Automobile Bavaria, a cărei acționar majoritar este Michael Schmidt, apropiat de-al președintelui Klaus Iohannis. Bugetul alocat pentru achiziția în cauză este asigurat în proporție de 50% din fonduri europene.

Sindicatul Europol acuzase că licitația a fost organizată cu dedicație, întrucât doar modelele BMW s-au putut califica în baza criteriilor stabilite în caietul de sarcini, chestiune semnalată și de eurodeputatul REPER.

„Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi cu privire la achiziția celor 600 de automobile de lux de către Inspectoratul General al Poliției Române.

Așa cum a fost descris deja în spațiul public, licitația prin care au fost achiziționate aceste mașini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în așa fel încât un singur producător auto să se califice.

Din moment ce suma totală dedicată achiziției include și o cofinanțare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cade în competența Procurorului European să investigheze acest caz”, a scris eurodeputatul REPER pe Facebook.

Redăm textul sesizării:

„Aș dori să vă atrag atenția asupra unui posibil caz de fraudă în legătură cu o licitație desfășurată în România, care implică Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), și unde jumătate din bugetul alocat este reprezentat din fonduri UE.

Potrivit informațiilor publice, în urma unei licitații, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Automobile Bavaria SRL au semnat un acord-cadru pentru minim 300 și maxim 600 de autoturisme BMW noi-nouțe, la un preț de 32.000 de euro per unitate.

Câștigătorul licitației, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini un total de 98.006.046 de lei (19,8 milioane de euro) fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din suma alocată provine din fonduri UE, respectiv din Programul Operațional pentru Infrastructura Mare (POIM) axa 2.5.

Există îngrijorări serioase legate de cerințele foarte precise pentru desfășurarea licitației, întrucât nivelul de detaliere al acestora a făcut ca un singur producător să se califice pentru licitație. Datele portalului de achiziții publice confirmă că a fost depusă o singură ofertă.

Drept urmare, alți concurenți au fost eliminați pentru că nu îndeplinesc caracteristicile tehnice foarte detaliate cerute, chestiune care a determinat apariția unor suspiciuni cu privire la licitația sus-menționată.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a cooperării consolidate privind înființarea Parchetului European, Parchetul European este competent în ceea ce privește infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii prevăzute pentru în Directiva (UE) 2017/1371.

În consecință, cred cu tărie că acest caz necesită o investigație din partea instituției dumneavoastră”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare