Adresându-se delegaților din Egipt printr-un mesaj video, președintele ucrainean a acuzat Rusia că împiedică și distrage atenția de la eforturile globale de combatere a problemelor climatice – avertizând în acest context că „nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace pe Pământ”.
În timp ce liderii mondiali luptă, pe fondul încălzirii globale, să diminueze nivelul de emisii al combustibililor fosili, Zelenski a precizat despre criza energetică exacerbată de invazia rusă că „a forțat zeci de țări să reia producția de energie pe bază de cărbune pentru a scădea prețurile la energie pentru cetățenii lor”.
Jumătate din capacitatea de energie verde a Ucrainei este acum situată pe teritoriul deținut de Rusia, a declarat marți la summit șeful celui mai mare producător de energie din Ucraina, DTEK, avertizând totodată că națiunea se confruntă cu „una dintre cele mai dificile ierni din istoria Ucrainei”.
Rusia a intensificat distrugerea infrastructurii civile ucrainene în ultimele săptămâni și, mai mult decât atât, Ucraina a „pierdut aproximativ 90% din capacitatea eoliană, care se află pe teritoriul ocupat, și aproximativ 30% din cea solară”, a spus Maxim Timchenko.
Forțele ruse au alarmat totodată întreaga lume după ce au capturat centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – context în care președintele ucrainean a avertizat că Rusia abate omenirea de la obiectivele de mediu.
„Cui îi va păsa, de exemplu, de cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă dacă o parte din Europa sau Orientul Mijlociu și, eventual, Africa de Nord, Doamne ferește, sunt acoperite de nori de radiații după un accident la Zaporohie?”, a întreba Zelenski.
Președintele ucrainean a acuzat de asemenea Rusia că a declanșat o criză alimentară globală acută, care „i-a lovit cel mai rău pe cei care suferă de manifestările existente ale schimbărilor climatice”.
Săptămâna trecută, Moscova și-a suspendat pentru scurt timp aderarea la un acord care permitea navelor care transportau cereale să părăsească Ucraina – unul dintre cei mai mari producători din lume – Kremlinul invocând ca motiv un pretins atac „terorist” cu drone ce s-ar fi desfășurat asupra flotei sale de la Marea Neagră.
Acordul, negociat cu ajutorul Organizației Națiunilor Unite și al Turciei, este oricum programat să expire la sfârșitul săptămânii viitoare, iar Kremlinul a declarat marți că nu a decis încă dacă va prelungi acordul.
Autoritățile ucrainene au acuzat anterior, de asemenea, forțele Rusiei că au ars suprafețe mari de culturi, hambare și echipamente agricole în vasta și fertila sa regiune Herson și că au refuzat să le permită locuitorilor de acolo să stingă incendiile.
În discursul său, Zelenski i-a criticat pe liderii mondiali pentru că s-au folosit de temele climatice fără a produce schimbări reale, spunând: „Există încă mulți pentru care schimbările climatice sunt doar retorică sau marketing”.
„Ei sunt cei care împiedică implementarea obiectivelor climatice, ei sunt cei din birourile care își bat joc de cei care luptă pentru salvarea vieții pe planetă, deși în public par să susțină munca de dragul naturii”, a zis acesta.
„Ei sunt cei care declanșează războaie de agresiune atunci când planeta nu își poate permite nici măcar o singură împușcătură, deoarece are nevoie de acțiuni comune la nivel mondial”, a continuat Zelenski.
Ucraina găzduiește anul acesta un spațiu expozițional la Sharm el-Sheikh pentru prima dată la o conferință ONU privind schimbările climatice, iar membrii delegației de la Kiev au spus că speră că prezența lor a atras atenția globală asupra consecințelor climatice și ecologice ale invaziei rusești.
„Este important să arătăm situația din Ucraina”, a spus Svitlana Grynchuk, viceministra ucraineană a Mediului.
„Avem o mulțime de planuri pentru reconstrucția țării noastre. Va fi mai verde”, a mai precizat aceasta. (sursa: The Independent)