duminică, octombrie 13, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuINTERVIU cu Mehrzad Moghazehi despre tragedia iraniană: “Atâta timp acolo se vinde...

INTERVIU cu Mehrzad Moghazehi despre tragedia iraniană: “Atâta timp acolo se vinde armament și se cumpără resurse naturale ieftine, trebuie să fie haos acolo. De asta nu intervine nimeni”

Era doar un copil când tatăl lui l-a adus din Iran în România, pentru că n-a vrut ca ai săi copii să trăiască sub un regim care le limita dezvoltarea și libertatea. Așa a ajuns Mehrzad Moghazehi în România la vârsta de 10 ani. Și-a urmărit talentul de a prepara mâncare sofisticată și a ajuns să capete notorietate în România după participarea de acum câțiva ani la concursul Masterchef. N-a uitat, însă, niciodată de unde a venit.

De peste două luni, în Iran se moare în fiecare zi, iar crimele regimului de la Teheran sunt cu adevărat oribile. Așa că Mehrzad Moghazehi n-a putut rămâne impasibil la suferința poporului său și și-a dorit să fie cumva, împreună cu o parte a comunității iraniene din România, vocea Iranului pe străzile din București.

Astfel a pus la cale proteste în care s-au amintit victimele recente ale regimului de la Teheran și s-a cerut, în mod repetat, ruperea relațiilor cu puterea din Iran, precum și sancționarea acesteia pentru crimele pe care le face în fiecare zi.

Am discutat cu Mehrzad Moghazehi despre tragedia iraniană și despre felul în care simte el că poate contribui la aflarea ei de către poporul român, unul care nu s-a lăsat prea impresionat de suferințele tinerilor din Iran, care mor de mai bine de două luni, uciși de “poliția moralității” în închisori sau pe străzi.

Despre proteste, despre atitudinea Vestului și despre solidaritatea românească în ecuația tragediei iraniene am discutat, în exclusivitate, cu Mehrzad Moghazehi, în calitatea lui de reprezentant al comunității iraniene din România.

INVESTIGATORIA: Ce v-a determinat să vă implicați în organizarea acestor proteste din România legate de situația de la Teheran?

Mehrzad Moghazehi: Ca să vă spun pe scurt despre mine, eu am 43 de ani, sunt bucătar șef și trăiesc în România din 1991, de când aveam 10 ani. Motivul pentru care noi am plecat din Iran a fost că am noi acolo aveam un trai foarte bun și o situație financiară foarte bună, dar tatăl meu a  luat decizia că nu vrea să creștem și să ne dezvoltăm sub un regim unde oamenii  sunt persecutați, unde nu ai libertatea de a face ce vrei tu, nu există libertate de exprimare, nu există nicio libertate, ca să n-o mai lungesc… Ne-a luat, deci, de acolo. Pentru că acolo e un regim criminal, care a venit la putere cu vărsare de sânge. Iranul a avut monarhie, doi regi, tată și fiu, care au preluat puterea și țara divizată. Au luat, deci, o țară în ruină și au încercat să facă să meargă totul bine, au și reușit asta, au modernizat totul și Iranul a devenit una dintre cele mai mari puteri economice și militare din lume până în 1979. Asta a devenit o problemă, așa că s-a făcut tot posibilul să plece regele. Au fost foarte multe grupări care au contribuit la asta, la fel și partidele comuniste din Rusia care încercau să preia puterea în Iran, pentru că Iranul este una dintre cele mai importante țări ale lumii. Și n-o spun pentru că sunt eu iranian. Și ne-au adus niște clerici, care trăiesc încă în urmă cu 1400 de ani. Când au venit islamiștii la putere, au ucis toți capii armatei, miniștrii, intelectualii, și asta fac de peste patru decenii de ani, omoară pe toți. De două luni și ceva  se întâmplă acolo revolte și nu știu câți au omorât, dar sunt sute de oameni. Au condamnat la moarte 15.000 de protestatari cu 227 de voturi în Parlament și nu-mi vine să cred că publicațiile din România spun că a fost un fake-news. Nu e niciun fake-news. Asta s-a  întâmplat! Am văzut un videoclip din parlamentul iranian și spunea unul dintre parlamentari: Cum să condamni 15.000 de oameni pentru că au protestat? Deci cum să condamni oameni care au protestat? De patru decenii asta fac. Și au distrus ecosistemul, au secat apele, au distrus orașe întregi cu incompetența lor, au distrus economia, cultura au încercat s-o distrugă și au reușit în mare parte, educația au distrus-o. Toate revoltele astea de asta sunt și asta fac în continuare și distrug tot ce nu le convine. Ăsta e sistemul lor.

I: Cum priviți dumneavoastră, ca locuitor al României, ce se întâmplă în Iran de mai bine de două luni și care au fost momentele care v-au mișcat cel mai mult, urmărind evenimentele de acolo, în toată această perioadă?

Mehrzad Moghazehi: Sincer să fiu, sunt șocat de ce se întâmplă și mă aștept ca statele din vest și toate statele din lume să intervină și să facă mai mult. La un moment dat, a început toată lumea să-și taie părul în mod simbolic. Asta nu ne ajută. Ok… Suntem solidari. Dar ceva care ne-ar ajuta cu adevărat ar fi oprirea oricărei relații cu regimul islamic. Ăsta este mesajul nostru: Opriți orice relație! Solicitați să vă vină diplomații înapoi! Așa ajutați și așa vă manifestați solidaritatea cu poporul iranian, care moare zilnic. De 70 de zile oamenii mor în Iran. Eu, împreună cu compatrioții mei de aici, din România, facem tot ce putem să fim vocea lor, de aia am organizat protestele astea.

I: De ce credeți că acele măsuri de solidaritate corectă și utilă nu se iau de către statele lumii?

Mehrzad Moghazehi: Răspunsul este foarte simplu: țările nu intervin pentru că au interese. Pentru că, în momentul de față, petrolul și gazele se vând la prețuri de nimic în Iran și, dacă nu e haos acolo, ar fi altceva. De ce este haos în Orientul Mijlociu? Pentru că armele trebuie să se vândă. Unde să se vândă? În țările astea din lumea a treia. De asta s-a și dorit ca acolo să fie religia musulmană, pentru că, chiar dacă i se spune religia păcii și puterii, nu e așa. Eu am fost musulman înrăit cinci sau șase ani, pentru că am învățat la școala iraniană și am fost manipulat de oamenii ăia și am devenit foarte credincios. După șase ani mi-am dat seama că nu e așa, că n-are cum să fie așa și doi ani de zile din viața mea am studiat religie. Ca să vă răspund la întrebare, atâta timp acolo se vinde armament și se cumpără resurse naturale ieftine, trebuie să fie haos acolo. De asta nu intervine nimeni. Germania a fost prima țară care și-a întrerupt relațiile cu Iranul și au zis că ei n-au cum să lucreze cu un regim care-și persecută și-și omoară cetățenii. Și ei au băgat în lista de teroriști guvernul Islamic. Elveția, în schimb, unde, așa cum știm, spală toți banii murdari din lume, a zis că, din cauza relațiilor economice, n-au cum să aplice restricțiile pe care vor să le aplice cei din Uniunea Europeană. România, de exemplu, n-are nicio putere să facă ceva. România o să  aștepte și, dacă țările importante din UE, iau decizia să fie alături de Iran, o să facă și România asta. Că până acum nimic nu s-a făcut. Am trimis niște scrisori la minister, la președinte, ne-au trimis un răspuns că fac și ei cât pot să facă. Dar cadrul diplomatic, ăsta e pasul pe care trebuie să-l facă orice stat care vrea să susțină Iranul. Au omorât de acum 60 și ceva de zile, de când a început revolta acolo, au omorât sute de oameni și au arestat mii. Au omorât inclusiv un copil de 10 ani. Au luat o fată de 19 ani, au arestat-o  două săptămâni, apoi a fost eliberată și după 5 zile după întoarcerea acasă și-a pus capăt zilelor. Era ziua ei. Ce i-au făcut acelei fete? În religia musulmană, tu, dacă ai ostatici, ai dreptul să-i violezi. Au fost persecutați toți cei care au făcut ceva. Fata care a făcut publică povestea lui Masha Amini e arestată și nu se știe de ea. Dacă lumea nu intervine și nu se pun sancțiuni importante și clare o să fie uciși în continuare mii de oameni.

I: Organizați de câteva săptămâni proteste la București. Ce vă doriți să se întâmple în urma acestor acțiuni?

Mehrzad Moghazehi : Am solicitat ca în fiecare sâmbătă, în cinci locuri diferite, să aibă loc proteste. Sâmbătă 26.11.2022, orele 15:00 – 17:00 va fi unul în zona Magazinului H&M Unirii, sâmbătă 03.12.22, orele 15:00 – 17:00 Piața Universității, pe trotuarul din fața parcului TNB, sâmbătă, 10.12.22, orele 15:00 – 17:00 în Piața Universității, zona pietonală din fața Bancii Comerciale Române, sâmbătă, 17.12.22, orele 15:00 – 17:00, la Piața Roma (Statuia Lupoaică – deasupra pasajului Latin – pasaj pietonal) și sâmbătă, 24.12.22, orele 15:00 – 17:00 la Piața Victoriei, alveola media de lângă parcul Kiseleff, în față muzeului Antipa. Organizăm protestele astea pentru a ne manifesta solidaritatea cu compatrioții noștri care în fiecare zi își riscă viața și mor în Iran.

Personal, dacă aș ști că n-o să fiu arestat dacă ajung pe aeroport, eram acum acolo cu ei. Și asta regret, că nu pot fi alături de ei. Și atunci  facem ce putem aici. Vrem să fim vocea lor. Să vadă că și noi, celor din Diaspora, ne pasă și facem ce putem. Chiar și aici avem conflicte cu oameni care încercă să ne facă să ne oprim, să ne divizăm. E una dintre problemele cu care ne confruntăm. Avem niște iranieni aici care au venit să ne ajute și acum încearcă să ne oprească. Islamiștii din Iran au oameni și aici. Și vor să stopeze protestele astea. Dar noi vrem să fim solidari și să ni se audă vocea în lume. Să știe toată lumea ce se întâmplă, pentru că media nu ne ajută deloc.

I: În ce sens nu există ajutor din partea mediei din România?

Mehrzad Moghazehi: Nu există. Eu am participat la Masterchef și în agenda mea am 70 de jurnaliști. Sunt oameni cu care am avut contacte. Le-am scris tuturor, au venit doi. Avem nevoie de susținerea media, ceea ce nu simțim că avem. Avem susținerea câtorva români, asta da. Eu am ieșit pe stradă și am protestat alături de români, pentru un trai mai bun în România. Că și România e condusă la fel de prost, de asta și românii pleacă. Dar, cel puțin, pe cei care rămân să trăiască aici nu-i omoară nimeni. La noi nu e așa. Și, cu părere de rău, doar câțiva români au fost alături de noi și ne-au ajutat. O mână de oameni.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare