vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCristian Diaconescu: Decizia Olandei și Austriei de a se opune aderării României...

Cristian Diaconescu: Decizia Olandei și Austriei de a se opune aderării României și Bulgariei la Schengen este un semnal care privește întreaga UE! E o problemă politică majoră!

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat joi, 8 decembrie, la Digi24, că votul Olandei și Austriei din Consiliul JAI prin care au blocat intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen creează o problemă majoră la nivelul întregului construct european, nu doar pentru cele două țări ultim menționate.

În cazul în care liderii europeni ar accepta pur și simplu decizia Austriei și Olandei, în condițiile în care Comisia Europeană a stabilit clar că România și Bulgaria întrunesc condițiile tehnice necesare pentru a adera la Spațiul Schengen, atunci întreaga Uniune Europeană va intra într-o situație de criză, a mai reliefat Cristian Diaconescu.

„E o problemă politică majoră la nivelul spațiului european. Practic, a exclude fără niciun motiv rațional România din proiectul european de protecție a frontierelor reprezintă un semnal pe de-o parte necorespunzător în ceea ce privește statele de frontieră, pentru că în egală măsură avem responsabilități în proximitatea unei zone de criză de a proteja frontiera estică a UE și NATO. România a făcut și face cheltuieli, respectiv are un anumit tip de atitudine politică, acestea fiind argumente, după părerea mea, care ar face inutile orice alte discuții (mai precis obiecții – n.red.) în ceea ce privește accederea în Spațiul Schengen.

Decizia Olandei și Austriei de a se opune aderării României și Bulgariei arată că aceste două țări sfidează Comisia Europeană. Dacă statele membre sunt dispuse să accepte un precedent de acest fel, în acest moment intrăm cu întreaga Uniune Europeană într-o situație de criză, întrucât atât Comisia Europeană, cât și statele membre, evaluând tehnic capacitatea României de a deveni membră Schengen, au decis că toate condiționalitățile sunt îndeplinite. Prin decizii naționale însă, se infirmă aceste evaluări. Din perspectiva statelor care s-au opus astăzi, practic aflăm că tot ceea ce au constatat tehnic experții din Comisia Europeană nu are nicio valabilitate. E mai mult un semnal care privește zona europeană, solidaritatea acesteia, decât proiectele în sine ale României și Bulgariei”, a declarat Cristian Diaconescu.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare