miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneFBI sporește cheltuielile pentru a lupta împotriva "terorismului MAGA". Cum s-a schimbat...

FBI sporește cheltuielile pentru a lupta împotriva „terorismului MAGA”. Cum s-a schimbat activitatea Biroului Federal de Investigații după 6 ianuarie 2021

FBI desfășoară de trei ori mai multe investigații privind terorismul intern decât în urmă cu cinci ani, 70% din cazurile sale deschise vizând "tulburări civile" și activități anti-guvernamentale, potrivit documentelor FBI și specialiștilor guvernamentali. În centrul atenției FBI se află susținătorii radicali ai fostului președinte al SUA, Donald Trump.

De asemenea, FBI a schimbat în liniște clasificarea generală a cazurilor de supremație albă, de antisemitism, de extremism referitor la tematica ce ține de avort, respectiv a unor mișcări anti-LGBTQI. Acestea sunt încadrate mai degrabă acum la „infracțiuni comise din ură” decât la „terorism”. Întrucât terorismul rămâne prioritatea de securitate națională, asta a redus vizibilitatea și resursele dedicate acestor probleme.

FBI consideră drept terorism toate actele violente (și amenințările de violență) ce au un motiv politic, a explicat pentru Newsweek un înalt oficial guvernamental. Dar nu toate actele de extremism sunt considerate terorism.

„Dacă un act e concentrat asupra Guvernului, acesta e terorism”, a zis oficialul guvernamental.

„Dar dacă extremismul este axat pe persoane sau instituții private, e considerat doar o crimă sau clasificat drept o crimă din ură”, a continuat acesta.

Oficialul a vorbit sub condiția anonimatului despre probleme clasificate.

Aceasta e o definiție mai precisă a terorismului intern, conform sursei guvernamentale: eticheta se aplică numai actelor cu motive politice și victime în masă. Dar, în realitate, modificările operate introduc FBI în viața politică a națiunii.

Conform normelor interne ale FBI obținute de Newsweek, „extremismul violent motivat rasial sau etnic” a fost considerat amenințarea principală (dominând investigațiile) înainte de 6 ianuarie 2021. De atunci, cazurile anti-guvernamentale și tulburările civile au prioritate pentru FBI, constituind aproape 90% din toate investigațiile.

„O crimă din ură constă în exercitarea unui act de violență motivat de prejudecata infractorului împotriva caracteristicilor reale sau percepute ale unei persoane”, preciza un raport FBI emis în octombrie, „în timp ce un incident de tip DT (terorism intern – n.red.) implică acte periculoase pentru viața umană, care încalcă penal legi și vizează un obiectiv social sau politic”. Pe măsură ce numărul de cazuri care implică politică s-a extins, FBI a dublat numărul de agenți care lucrează pe această temă.

„Asta nu se întâmplă pentru că FBI ar fi partizan, ci mai mult pentru că societatea și Washingtonul rămân obsedați legat de 6 ianuarie 2021 și Donald Trump”, a precizat oficialul guvernamental.

„Nu contează dacă activitatea este de stânga sau de dreapta, anti-Biden sau anti-Trump”, a zis oficialul.

„Cu alte cuvinte, accentul se pune acum pe terorismul politic”, a mai menționat acesta.

Din 2.700 de cazuri deschise, în care un individ / un grup de indivizi a fost dclasificat la terorism intern de către FBI, aproape o treime se referă la revolta din 2021 la Capitoliul SUA sau la activitatea politică ulterioară legată de acest eveniment. De atunci, agențiile de combatere a terorismului s-au concentrat și pe legăturile transnaționale ale persoanelor și grupurilor domestice-o abordare care le oferă agențiilor de informații mai multă autoritate pentru a efectua supravegherea și colectarea intruzivă de informații.

Investigațiile terorismului intern sunt efectuate în toate cele cincizeci de state și în toate cele 56 de birouri de teren ale FBI, existând un număr mai mare decât dublu de anchetatori ce au fost repartizați pentru cazuri de terorism intern după 6 ianuarie 2021. Directorul FBI, Christopher Wray, s-a prezentat pe 17 noiembrie în fața Comitetului Senatului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale pentru a discuta numărul de cazuri deschise și ceea ce FBI etichetează „extremismul violent intern”.

„Persoanele ce sunt stabilite și operează în principal în Statele Unite și nu primesc vreo directivă, respectiv nu se inspiră de la vreo grupare teroristă străină sau de la o altă putere străină care încearcă să promoveze obiective politice sau sociale, în întregime sau parțial prin acte de forță sau violență ilegale, sunt descrise ca DVVES (extremiștii violenți interni – n.red.)”, a spus Wray. (teroriștii interni din străinătate sunt numiți HVES)

FBI folosește următoarele categorii pentru a descrie extremismul violent: extremiști violenți motivați rasial sau etnic (RMVEs), inclusiv supremațiștii albi; extremiști violenți anti-guvernamentali sau anti-autoritate (AGAAVEs), categorie ce-i include pe toți, de la miliții până la Antifa; extremismul violent asociat cu „tulburările civile”; extremiștii din sfera drepturilor omului, respectiv a temelor de mediu; extremiștii violenți pe tema avortului.

La 1 octombrie 2021, conform ultimelor date ale FBI, 69% din toate investigațiile se refereau la acte anti-guvernamentale, respectiv la cazuri de tulburări civile. Investigațiile legate de sfera militară constituie categoria care a cunoscut cea mai rapidă creștere din 2020. Actele motivate rasial și etnic constituie doar 19% din numărul total de investigații. Investigațiile din sfera drepturilor animalelor și de mediu constituie 1%. În prezent, nu există investigații despre extremism legate de avort care să fie etichetate drept terorism intern. (ultima anchetă de terorism intern legată de avort a fost închisă în septembrie 2020, potrivit datelor FBI.)

Aproximativ 11% din investigațiile deschise se încadrează și într-o a șasea categorie: „toate celelalte”. Într-o scrisoare din 13 noiembrie 2021 către Comitetul judiciar al Senatului, FBI a declarat: „Vedem din ce în ce mai mult amenințări de terorism care nu se încadrează perfect în categorii: un număr tot mai mare de subiecți sunt persoane care pun pe seama unor ideologii amestecate sau mixte, respectiv chiar pe seama unor sisteme individualizate de credințe, justificarea dorinței de a comite acte de violență”.

În toate categoriile, amenințările împotriva forțelor de ordine (FBI în sine și alte agenții de aplicare a legii), precum și față de facilitățile guvernamentale s-au triplat, la rândul lor, începând cu 6 ianuarie. „Aparatul terorismului intern a gravitat în mod natural către amenințări la adresa personalului de aplicare a legii și a facilităților guvernamentale”, a zis un înalt oficial al Guvernului american. Departamentul de Justiție spune că extremiștii antiguvernamentali au vizat și armata, precum și oficialii guvernamentali americani, respectiv membrii Congresului. „Cu alte cuvinte”, spune oficialul, „Washingtonul este obsedat de amenințările la adresa Washingtonului însuși”.

Efectele evenimentelor din 6 ianuarie asupra activității FBI privind terorismul intern nu pot fi supraevaluate. „În timpul primei săptămâni la Casa Albă a președintelui Biden”, a spus procurorul general Merrick Garland, „a îndrumat administrația să efectueze o evaluare a amenințării terorismului intern”. Această evaluare a concluzionat că DVES care întreprindea acte violente au reprezentat „o amenințare ridicată pentru patrie”. Numărul investigațiilor FBI referitor la terorismul intern a crescut „semnificativ” în 2021, spune directorul FBI Wray. Acesta a precizat că amenințarea „s-a metastazat” în toată țara.

În martie 2021, Wray a spus că numărul investigațiilor de terorism intern a crescut de la aproximativ 1.000, câte erau în 2017 atunci când a devenit director FBI, la aproximativ 1.400 la sfârșitul anului 2020. Cu revolta pe 6 ianuarie, acest număr s-a dublat până în martie 2022. „Noi am sporit personalul”, a zis Wray anul acesta, ceea ce presupune „mai mult decât dublarea numărului de persoane care lucrează la această amenințare comparativ un an înainte”.

La mijlocul anului 2021, administrația Biden a emis o nouă strategie națională pentru combaterea terorismului intern, iar Departamentul de Securitate Interioară (DHS) a efectuat, la rândul său, operațiuni de contraterorism. În timp ce majoritatea agențiilor de securitate internă sunt axate pe terorismul internațional, DHS este agenția guvernamentală primară însărcinată cu protejarea „infrastructurii critice”, inclusiv a sistemelor electorale, chiar și a celor din sfera privată.

FBI, concentrându-se acum pe activitatea politică, a acuzat până în prezent peste 850 de persoane de infracțiuni asociate cu intruziunea în clădirea Capitoliului din data de 6 ianuarie – iar întreaga grupare e catalogată ca teroriști interni. „FBI nu este partizan în sine”, spune un înalt oficial FBI, „deși investighează în principal MAGA și activitățile politice conexe ca terorism intern. Teroriștii autohtoni orientați spre dreapta – respectiv cei suspectați de terorism – reprezintă mai mult de 80% din toate cazurile din categoria anti-guvernamentală”. Restul cazurilor sunt asociate cu nemulțumirile de stânga sau cu origini politice nedeterminate.

În desfășurarea investigațiilor sale, FBI spune că face distincție între terorismul intern și protestul non-violent sau exercitarea „Primului Amendament”. „Nu putem deschide niciodată o investigație ce gravitează exclusiv în jurul drepturilor protejate de Primul Amendament”, a declarat un oficial înalt al FBI. „Nu putem și nu investigăm ideologia. Ne concentrăm asupra persoanelor care comit sau intenționează să comită acte de violență sau activități criminale care constituie o crimă federală sau reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a continuat acesta.

„FBI-ul consideră sacre drepturile indivizilor de a-și exercita în mod pașnic libertățile Primului Amendament”, a spus Wray imediat după 6 ianuarie. Procurorul general adjunct Matthew Olsen a reiterat acest punct de vedere la începutul acestui an, spunând: „Este important să subliniem faptul că investigăm și urmărim penal extremiștii violenți pentru actele lor criminale, nu pentru convingerile și asocierile lor”.

Un înalt oficial al FBI a explicat însă, sub rezerva anonimatului, pentru Newsweek, că asocierile oamenilor sunt, în practică, exact ceea ce motivează gândirea și abordarea FBI privind contracararea terorismului intern. În primul rând, crima organizată a dominat activitatea FBI, ca instituție moștenită, și tinde să vadă și să caute conspirații. Accentul asupra crimei organizate s-a transformat după 11 septembrie către cartografierea și urmărirea noilor rețele: al Qaeda, Hezb’allah, al Shabaab, Boko Haram și ISIS.

În al doilea rând, deși FBI insistă că are întotdeauna o justificare legală pentru a deschide o investigație (precizând că nu este vorba doar despre pescuitul unor oameni pentru a-i desemna drept teroriști interni), activitatea sa este dominată de investigarea unor grupuri și rețele, nu a unor „lupi singuratici”. Grupul FBI de suspecți teroriști îi includ pe cei 850 arestați până acum pentru fapte comise pe 6 ianuarie, respectiv pe grupurile de miliție, Proud Boys, Oath Keepers, Sovereign citizens, Antifa, Black Lives Matter, Earth First și așa mai departe.

FBI spune că cea mai mare provocare a sa sunt „lupii singuratici”, acei indivizi neafiliați care se radicalizează, dar tendința naturală a Biroului este de a căuta conspirații. În scrisoarea sa din noiembrie 2021 către Comitetul Judiciar al Senatului, FBI a recunoscut la fel, spunând că Biroul „desfășoară investigații cuprinzătoare (de terorism intern – n.red.) care construiesc rețele criminale sau teroriste pentru a determina cine este implicat în activitatea criminală și pentru a identifica co-conspiratorii”.

Un al treilea factor în deschiderea unor noi investigații privind terorismul intern este practica FBI privind colectarea de informații și analiza legăturilor cu suspecții de terorism, inclusiv prin a lua în vizor familia și prietenii suspecților — e vorba despre „rețelele” care nu sunt neapărat rezultatul unor grupuri organizate. O parte-cheie a activităților de investigație de după 6 ianuarie a fost analizarea persoanelor asociate, rude sau prieteni (în special pe rețelele de socializare), pentru a căuta legături și co-conspiratori, mai ales că FBI încearcă să prevină acte de terorism.

După atacurile de la 11 septembrie 2001, o nouă paradigmă a fost aplicată ca strategie națională de combatere a terorismului. Mai degrabă decât să efectueze investigații după ce au avut loc evenimentele, accentul s-a pus pe prevenirea acestora. Oprirea terorismului înainte ca acesta să se întâmple a fost punctul central al carierei majorității agenților FBI și a analiștilor de informații în războiul de 20 de ani împotriva terorismului, iar acum este aplicat terorismului intern. FBI și Comunitatea de Informații își sporesc deja în mod semnificativ monitorizarea rețelelor sociale și lucrează mai strâns cu autoritățile locale pentru a descoperi potențiale comploturi și a monitoriza indivizi și grupuri.

Pe măsură ce întrebările legate de terorismul intern devin mai politizate „Cine este terorist? Guvernul merge doar după dreapta? Este o înăbușire a libertății de exprimare?”, FBI-ul a făcut, de asemenea, modificări administrative care schimbă paradigma în care erau creionate statisticile. În 2019, unele categorii de extremism etichetate anterior drept terorism intern, cum ar fi extremismul legat de avort și actele antisemite și anti-asiatice, au fost eliminate din categoria „terorism” (și automat de sub autoritatea Diviziei de combatere a terorismului a FBI). Diviziile pentru Drepturile Civile și Penale se ocupă acum de majoritatea cazurilor pe care mulți americani le asociază cu terorismul. Ulterior, FBI a înființat o Celulă privind contopirea actelor de terorism și infracțiunilor pe bază de ură, pentru a aborda situațiile în care acestea se întrepătrund.

Însă, per ansamblu, schimbarea de abordare a FBI ține seama de aspecte precum faptul că nu există investigații privind terorismul domestic legat de avort, chiar și în condițiile inflamării opiniei publice pe fondul revizuirii de către Curtea Supremă a cazului Roe v. Wade. În 2020, ultimul an pentru care există cifre clare, agențiile de aplicare a legii au raportat 8.263 de incidente de infracțiuni motivate de ură în Statele Unite. Doar 1% din toate investigațiile privind terorismul intern din acel an au fost clasificate ca fiind legate de extremismul pe teme ce țin de avort. În anul 2021, nu au existat astfel de cazuri. Surse FBI au precizat că nu au existat, conform datelor din octombrie 2022, cazuri legate de avort care să fie desemnate drept cazuri de terorism intern.

„Ar putea fi deranjant pentru unii oameni (reclasificarea actelor legate de avort – n.red.), dar am devenit prea predispuși să etichetăm orice nu ne place drept extremism și apoi orice extremist drept terorist. Trebuie să analizăm mai profund aceste definiții și care sunt amenințările reale”, a transmis oficialul FBI pentru Newsweek.

„Desigur, violența este inacceptabilă, dar este, de asemenea, doar o crimă. Nu trebuie să etichetăm americanii care încalcă legea sau care dețin arme sau care se opun Guvernului drept teroriști”, a mai zis acesta,

Directorul FBI Wray pare să fie de acord, spunând că „protestele non-violente sunt semne ale unei democrații sănătoase, nu ale uneia bolnave”. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare