marți, septembrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVești bune din PE. Vlad Gheorghe: "A fost votat un regulament prin...

Vești bune din PE. Vlad Gheorghe: „A fost votat un regulament prin care se interzice, cu câteva excepții, exportul de deșeuri! România e direct interesată!”

Parlamentul European a votat marți, 17 ianuarie, cu o majoritate clară, un set de noi reguli ce vor îngreuna semnificativ transportul de deșeuri în cadrul UE, veste extrem de importantă pentru România. Prevederile în cauză, care sunt obligatorii pentru statele UE, au fost adoptate cu 594 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 43 de abțineri.

Într-o intervenție în emisiunea „Bună, România!” de la B1TV, respectiv într-o postare amplă pe Facebook, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a explicat că „nu va mai fi permis transportul de gunoaie pentru depozitare sau neutralizare între statele membre UE decât în cazuri excepționale”.

Regulamentul votat astăzi în Parlamentul European abordează de asemenea o latură infracțională a transportului de gunoaie în cadrul UE și anume clasificarea lor ca deșeuri destinate reciclării, cadrul legal fiind mai permisiv în cazul acestor transporturi, pentru ca în final reziduurile să nu fie reciclate, ci arse, îngropate sau depozitate necorespunzător.

„Foarte importantă este menționarea explicită a schemei prin care multe deșeuri ilegale ajung în România și în alte state UE ca materiale presupuse pentru reciclare, când de fapt sunt deșeuri care în final sunt fie arse, fie îngropate sau depozitate în feluri nocive mediului și periculoase pentru sănătate. Am cerut definirea strictă și diferențierea la nivelul UE a posibilelor materii prime în economia circulară de gunoaiele care trebuie eliminate, să nu mai existe posibilitatea ‘deghizării’ acestora în materii prime care să fie apoi depozitate sau arse ilegal în România sau în alte state UE care sunt destinație pentru deșeuri”, a explicat Vlad Gheorghe.

„Tocmai am votat în Parlamentul European un regulament – iar asta înseamnă că e obligatoriu în toate țările europene – prin care se interzice exportul de deșeuri. Noi suntem direct interesați pentru că România este de obicei destinație pentru aceste deșeuri. Vor fi niște reguli foarte clare și niște super-excepții în baza cărora poți să trimiți deșeuri în altă țară. Iar cele trimise pentru reciclare, chestiune care rămâne permisă, vor fi 100% transparente într-o bază de date din toate aceste țări, bază de date care poate să fie verificată de orice cetățean, tocmai pentru a reduce traficul acesta de deșeuri de care noi suferim. Anul trecut, 4 mii de tone de deșeuri au fost oprite la granițele noastre. Puteți să vă imaginați câte mii de tone nu au fost oprite la granițele noastre și au ajuns pe unde au vrut acești infractori de mediu, foarte puține ajungând în gropile de gunoi, pentru că de obicei ajung pur și simplu pe câmpuri.

E vorba despre criminalitate și bani. Se fac foarte mulți bani din chestia asta, iar întotdeauna infractorii găsesc locul propice acolo unde autoritățile sunt slabe. Iar la noi uneori autoritățile se bagă la rândul lor la banii respectivi și atunci bineînțeles că infractorii se orientează către țara noastră. Acum, tocmai au primit o veste proastă de la UE, care le face viața foarte grea și care o să reducă foarte mult acest transport în special către țările de destinație cum e România”, a spus Vlad Gheorghe pentru B1TV.

Pe parcursul postării, Vlad Gheorghe a vorbit totodată despre necesitatea înființării instituției Procurorului Verde European pentru a fi combătut inclusiv fenomenul transportului ilegal de deșeuri.

„Fără gunoaie transportate și depozitate ilegal! Parlamentul European a votat azi cu majoritate clară un set de noi reguli pentru deșeuri în UE: 594 voturi pentru, doar 5 voturi împotrivă și 43 de abțineri.

Pe scurt, nu va mai fi permis transportul de gunoaie pentru depozitare sau neutralizare între statele membre UE decât în cazuri excepționale, principiul proximității fiind cel care va guverna tratamentul deșeurilor. Excepțiile se referă la posibilitatea statului membru UE de eliminare a deșeurilor într-o manieră care să nu fie doar viabilă din punct de vedere economic, ci să respecte și mediul și, atenție, sănătatea publică. Daca respectiva țară poate asigura aceste criterii, atunci și doar atunci va putea exporta deșeurile. De asemenea, este reglementat și exportul deșeurilor mai ales cele din plastic către țări terțe, din afara UE.

Un sistem complet digitalizat – pentru trasabilitate și transparență – este prevăzut în forma votată azi, un sistem european care să fie conectat cu cele naționale pentru a limita infracțiunile.

Foarte importantă este menționarea explicită a schemei prin care multe deșeuri ilegale ajung în România și în alte state UE ca materiale presupuse pentru reciclare, când de fapt sunt deșeuri care în final sunt fie arse, fie îngropate sau depozitate în feluri nocive mediului și periculoase pentru sănătate. Am cerut definirea strictă și diferențierea la nivelul UE a posibilelor materii prime în economia circulară de gunoaiele care trebuie eliminate, să nu mai existe posibilitatea ‘deghizării’ acestora în materii prime care să fie apoi depozitate sau arse ilegal în România sau în alte state UE care sunt destinație pentru deșeuri.

Mai mult, există prevederi pentru impulsionarea economiei circulare – reciclarea și reutilizarea deșeurilor unde este posibil ca noi materii prime, cât și pentru inovații în ceea ce privește tratamentul deșeurilor. Documentul votat azi de Parlamentul European merge mai departe către negocierile din Consiliu, iar forma finală va apărea cel mai probabil spre finalul lui 2023.

Această propunere de regulament re-confirmă dimensiunea transfrontalieră a infracțiunilor de mediu, unul dintre principalele motive pentru care susțin înființarea unui Procuror Verde European. Mai ales în tratamentul deșeurilor, care alături de tăierile ilegale și de braconarea speciilor protejate sunt unele dintre cele mai profitabile activități infracționale din lume. Avem nevoie de #GreenProsecutor care similar Parchetului condus de Laura Codruța Kövesi să poată ancheta rapid și conduce la sentințe definitive împotriva grupurilor de crimă organizată care nu țin cont de granițe sau jurisdicții ale statelor membre.

V-am arătat gropi de gunoi în Olt, în Suceava, în București – sunt peste tot în țară, primesc și de la voi multe mesaje cu mormane de gunoaie aruncate aiurea. Vă încurajez de fiecare dată să depuneți plângere documentată foto-video pentru că doar așa vom reuși să avem aer, sol și ape mai curate pentru noi și copiii noștri. Autoritățile nu știu, nu pot, dar mai ales nu vor să schimbe nimic din practicile total inadecvate și deseori ilegale prin care tratează deșeurile. Transporturile ilegale de gunoaie, arderile care ne umplu plămânii de substanțe periculoase, gropile ilegale nu pot fi stopate imediat de niciun regulament european câtă vreme la nivel local și național tolerăm persoanele, companiile, politicienii și partidele care continuă să le folosească pentru propria îmbogățire sau propriul interes”, a precizat eurodeputatul USR în postarea publicată pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare