sâmbătă, octombrie 5, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneInspectorii de la ANSVSA au aplicat amenzi în valoare totală de peste...

Inspectorii de la ANSVSA au aplicat amenzi în valoare totală de peste 800.000 de lei unor operatori economici din industria agroalimentară

În februarie, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au demarat controale în peste 9.800 de unități din industria alimentară.

În cursul lunii februarie 2023, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au efectuat 9.841 de controale în unităţile din industria agroalimentară, care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Potrivit unui anunț al Autorităţii Naţionale Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării legislației, au fost aplicate 133 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 823.200 de lei.

Printre nereguli, se regăsesc: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație, privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor, privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare, și privind personalul muncitor.

Acțiunile de verificare efectuate la nivel național pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP)”, arată ANSVSA.

De asemenea, în timpul controalelor s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, pentru stabilirea conformității produselor alimentare și încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente„, mai arată autoritatea.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare