vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePrimele condamnări în dosarul Tel Drum: 3 ani de închisoare cu suspendare...

Primele condamnări în dosarul Tel Drum: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Petre Pitiș, Florea Neda, Mircea Vișan și Ion Florian

Tribunalul București s-a pronunțat pe fond în una dintre ramificațiile dosarului Tel Drum anchetat de DNA din anul 2017. Vorbim despre ancheta procurorilor anti-corupție care îi vizează pe Petre Pitiș, Florea Neda, Ion Florian și pe Mircea Vișan pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Alături de ei, în vizorul procurorilor au intrat și companiile Tel Drum SA și SC WFA IMPEX SRL.

Potrivit procurorilor, grupul infracțional organizat, cu tentacule în întreaga administrație publică locală și în board-ul Tel Drum, a acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și înlesnirea accesului la informații confidențiale.

Scopul grupului era acela ca firma Tel Drum să obțină bani europeni, prin semnarea unui contract de reabilitare a 55 de kilometri de drum județean, mai precis DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei

Astăzi, Tribunalul București s-a pronunțat, în sfârșit, pe această parte a dosarului Tel Drum, luând decizia de a condamna la 3 ani de închisoare pe Petre Pitiș, Florea Neda, Mircea Vișan și Ion Florian pentru prezentarea și folosirea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei .

Acestora li se aplică și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si a dreptului de a ocupa o functie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 (trei) ani. Totuși, ei nu vor executa cei trei ani de închisoare, instanța dispunând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 3 ani de închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani.

Cei menționați au obligația să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Teleorman, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de munca, să comunice informaţii şi documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Mai mult, aceștia au obligația de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Bucureşti sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Astfel, inculpații sunt obligați de instanță să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul primăriilor Nanov sau Alexandria (în cazul lui Petre Pitiș), a primăriei Nanov su Buzescu în cazul lui Florea Neda, a primăriei Alexandria sau Nanov în cazul lui Mircea Vișan, a primăriei Alexandria sau Turnu Măgurele, în cazul lui Ion Florian.

Tel Drum a primit, în cadrul aceluiași proces, o amendă în cuantum de 240.000 lei (240 zile-amendă, suma corespunzătoare unei zile de amendă fiind de 1000 lei) pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.  Mai mult, SC Tel Drum S.A. primește și pedeapsa complementară a interdictiei de a participa la procedurile de achiziții publice pe o perioadă de 2 ani.

SC WFA IMPEX SRL a primit, de asemenea o amendă în cuantum de  240.000 lei și 2 ani de interdicție în participarea la licitații.

Ministerul Dezvoltării Regionale este parte a acestui proces, iar cei în cauză sunt obligați să achite în solidar prejudiciul în sumă de 4.849.375 lei.

Sentința nu e definitivă, ea urmând să ajungă pe masa judecătorilor Curții de Apel București.

Amintim că în anul 2016, OLAF a realizat propria anchetă asupra proiectului și a dispus corecții financiare de 100%, prin Nota de constatare nr.77676/19.08.2016, prin care la valoarea contractului verificat s-a aplicat diferența de 75%, suma neeligibilă fiind astfel echivalentul corecției de 100%.

Penalizările au fost contestate în instanță de Consiliul Județean Teleorman, speța DJ 701 fiind câștigată inițial de instituția județeană. Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale confirma, în 2017, că în luna aprilie a anului 2014, corecțiile financiare aplicate ambelor proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere din Teleorman au fost plătite de la bugetul de stat.

Procurorii au fost sesizați chiar de OLAF cu privire la aspectele cu caracter infracțional constatate în privința fostului șef al Consiliului Județean Teleorman, în ciuda faptului că și acum Liviu Dragnea neagă că ar fi avut legătură cu Tel Drum sau că ar fi avut un interes direct în favorizarea acestei companii în a câștiga contracte publice, în ciuda oricărei dovezi care arată că Tel Drum a câștigat toate contractele consistente puse la bătaie de Consiliul Județean Teleorman.

Cu toate acestea, elementele constatate ca fiind în neregulă au determinat oprirea, pentru două luni, a plăților intermediare pentru Axa II a Programului Operațional Regional – Îmbunătățirea infrastructurii regionale și locale de transport.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. perioada de 2 ani.

    Acest verdict final arata cat de clar existenta unei reale coruptii in Romania. Este un semnal puternic ca autoritatile au inceput sa ia decizii in concentrarea acestor fapte penale, acordandu-i deci dreptate cetateanului si protejand interesele cetatenilor. Acest caz se face mai mult decat nimerit, pentru ca poate fi un mijloc de a impune respectarea si drepturilor si responsabilitatilor noastre ca cetateni. Se pare ca aceasta hotarare a judecatorilor arunca un adevarat semnal de avertizare tuturor celor care ar putea fi tentati sa foloseasca, in vreun fel, fondurile publice sau europene pentru propriul interes si in detrimentul statului si al cetatenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare