vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneZelenski speră că Boris Johnson va rămâne în prima linie a politicii...

Zelenski speră că Boris Johnson va rămâne în prima linie a politicii după părăsirea funcției de premier al Marii Britanii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, speră că premierul britanic Boris Johnson va rămâne în prima linie a politicii când își va părăsi funcția la începutul lunii septembrie, în contextul în care a devenit unul dintre cei mai convinși susținători străini ai Kievului.

Într-un interviu acordat TalkTV din Marea Britanie, Zelenski și-a reafirmat, de asemenea, speranța că președintele american Joe Biden se va alătura altor lideri occidentali, printre care Boris Johnson, care au vizitat Kievul.

Biden nu a mers la Kiev, deși a efectuat două vizite în Europa în acest an. Zelenski a precizat că o vizită a președintelui SUA „ar fi cel mai puternic semnal care poate fi dat în sprijinul Ucrainei”.

Boris Johnson a efectuat două călătorii-surpriză în Ucraina de la începutul invaziei rusești la scară largă, inclusiv una luna trecută, însă nu mai are timp pentru o a treia, întrucât în șase săptămâni va rămâne fără funcția de premier.

După ce și-a anunțat demisia în contextul unei revolte a cabinetului, Johnson l-a îndemnat pe succesor să-și continue sprijinul deschis pentru Zelenski și Ucraina.

„Nu am dreptul să joc în politica Marii Britanie. Ceea ce pot spune este că Boris Johnson reprezintă un mare prieten al Ucrainei”, a spus Zelenski.

„Vreau ca el să fie undeva în politică, în poziția de a fi cineva. Nu vreau să dispară, dar decizia este în mâinile poporului britanic”, a adăugat Zelenski despre Johnson.

„Dar sunt sigur că, indiferent de poziția pe care o va ocupa, va fi mereu alături de Ucraina”, a mai spus Zelenski.

Zelenski a menționat că a păstrat legătura cu ministrul britanic de Externe, Liz Truss, care candidează pentru a-l înlocui pe Johnson.

Dar fie că bătălia este câștigată de Truss sau de fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak, „aș fi bucuros să cooperez foarte strâns, așa cum am făcut-o cu Boris”.

Referitor la Boris Johnson, precizăm faptul că mai multe publicații britanice scriu că este foarte posibil ca acesta să părăsească arena politică a Marii Britanii, unde a iscat mai multe controverse, pentru o funcție-cheie pe scena internațională, cum ar fi cea de secretar general al NATO care urmează să devină vacantă odată cu încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg în 2023. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare